StoryEditorOCM
Hrvatskasramotan čin

Ministarstvo hrvatskih branitelja oštro osudilo podizanje spomenika majoru JNA, Grlić-Radman će uručiti prosvjednu notu, a o slučaju se oglasio i Plenković

Piše PSD
10. siječnja 2022. - 12:17

U Banja Luci je jučer podignut spomenik majoru JNA Milanu Tepiću pa su se tim povodom oglasila i dva hrvatska ministarstva, a reagirao je i premijer Andrej Plenković.

Priopćenje je najprije poslalo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Nakon suludog čina podizanja spomenika majoru JNA Milanu Tepiću u Beogradu 2017. godine, nedopustivo veličanje ratnog zločinca podržale su i banjalučke vlasti, otkirvajući mu spomen-ploču.

Ministarstvo hrvatskih branitelja najoštrije osuđuje odavanje bilo kakve počasti ratnom zločincu Milanu Tepiću, kojom se veliča sumanuti čin u kojem su poginula jedanaestorica hrvatskih branitelja i deset ročnih vojnika te je izravno ugroženo stanovništvo bjelovarskoga kraja.

To nikako nije i ne može biti herojski čin kakvim ga vlasti u Beogradu i Banja Luci pokušavaju prikazat, to je kukavički čin i ratni zločin, a major Tepić sam je izabrao biti žrtva velikosrpske agresorske politike.

Itekako je bio svjestan mogućih razmjera posljedica tog suludog čina i nije mario za žrtve koje su mogle biti puno veće, a spriječene su samo zahvaljujući hrabrim hrvatskim braniteljima.

Veličanjem ratnog zločinca koji je u samoubilačkoj akciji svjesno ubio druge i ugrozio mnoge živote provodeći velikosrpsku agresiju na međunarodno priznatom teritoriju Republike Hrvatske, predstavnici banjalučkih vlasti potvrđuju da zastupaju velikosrpsku ideologiju i politiku čije posljedice Hrvatska i danas trpi.

Trideset godina od tog zločina slaviti Milana Tepića kao heroja još je jedan pokušaj iskrivljavanja istine o Domovinskom ratu, otvaranje rana obiteljima ubijenih hrvatskih branitelja, ali i dovođenje u zabludu mladih generacija koji svoju budućnost žele graditi na istini i europskim vrijednostima.

Među njima očito nije banjalučki gradonačlenik Draško Stanivuković, koji se ovim činom svrstao među one koji veličaju ratne zločince. Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu i porazila velikosrpsku politiku, to je istina s kojom se moraju suočiti.

Potom se oglasilo i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

MVEP ukazuje na neprihvatljivost ovakve odluke gradonačelnika i Gradske uprave Grada Banja Luke, kojom se veliča teroristički čin osobe koja je tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, u samoubilačkoj akciji svjesno uzrokovala smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila te ogromna materijalna razaranja Grada Bjelovara. A takvom odlukom se gradske vlasti Banja Luke bez ikakve sumnje poistovjećuju s tom zločinačkom velikosrpskom politikom. Uz to, ovaj neprihvatljivi čin gradskih vlasti Banja Luke dodatno nas udaljuju od procesa izgradnje povjerenja i razvoja dobrosusjedskih odnosa.

Premijer Plenković dotakao se istog slučaja.

- Što se tiče spomen ploče Milanu Tepiću, ministar Grlić-Radman će uputiti prosvjednu notu. Svi smo zgroženi s obzirom na broj poginulih ljudi tada, bilo kakva spomen ploča je neprihvatljiva, rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 08:10