StoryEditor
HrvatskaNAJNOVIJE / da se čovjeku zgadi

Ministar Zmajlović zabranio šefici NP Plitvice kupnju terenca od 600 tisuća KN; Šefica: Ishitreno smo postupili

Piše PSD.
13. studenog 2012. - 14:57
NAJNOVIJE

Ravnateljica NP Plitvička jezera: Naša odluka o kupnji vozila bila je neprimjerena i ishitrena

Ravnateljica NP Plitvička jezera Lidija Bertović oko 15 sati priopćenjem je progovorila o nabavci skupocjenog terenca potvrdivši da je sukladno odluci resornog ministra Mihaela Zmajlovića Javna ustanova obustavila natječaj.

Neprimjerenu i ishitrenu odluku o kupnji vozila tako visoke klase, kako je sama opisala svoj potez, pokušala je opravdati potrebom VIP delegacija i izaslanstava, koji su česti gosti Plitvica.

- Iako je primarna namjena SUV vozila bila predviđena za VIP delegacije i izaslanstva koja su česti gosti Nacionalnog parka, uvažavajući gospodarsku situaciju u zemlji, naša odluka za nabavu vozila takve kategorije bila je neprimjerena i ishitrena - zaključila je ravnateljica Bertović.


Ministar sve zaustavio

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović zabranio jeravnateljici NP Plitvička jezera Lidiji Bertović kupnju skupocjenogterenskog vozila, potvrdila nam je glasnogovornicaMinistarstva Dijana Sušac kazavši kako je ministar "izdao nalog zaobustavu natječaja u dijelu koji se odnosi na nabavu neprimjerenekategorije vozila, dok će se provesti natječaj za nabavu radnih vozila,šumskih i turističkih".

Pokušaj nabave SUV-a vrijednog stotine tisuća kuna potaknuo jeministra Zmajlovića za "izdavanjem naputka svim državnim tijelima ipravnim osobama koje imaju javne ovlasti iz resora Ministarstva zaštiteokoliša i prirode da se eventualna nabava službenih osobnih vozila možepokrenuti samo ako je za to pribavljena suglasnost ministra te ukolikoje predmetna nabava vozila u skladu s Odlukom Vlade Republike Hrvatske opravu korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona,redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstavareprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja".

RANIJE

Tek je nekoliko proizvođača skupocjenih automobila terenaca koji mogu zadovoljiti ukus nove ravnateljice Nacionalnog parka Plitvička jezera Lidije Bertović, koja je novim SUV-om odlučila zamjeniti službeni Audi A6 star tek dvije godine, naslijeđen od bivšeg ravnatelja.

U potragu za luksuznim terencem s Plitvica su krenuli preko javnog natječaja objavljenog u Narodnim novinama. Ravnateljica Bertović poželjela je automobil sa sljedećim karakteristikama: snagom motora od minimalno 250 konjskih snaga, sedamstupasnjkiautomatskim mjenjačem, tvornički ugrađenim navigacijskim uređajem, međuosovinskim razmakom od barem 2800mm s dužinom vozila do 4700mm, zakretnim momentom od 550Nm pri 1/min, sjedalima od glatke i brušene kože, kožnim volanom, sportskim prednjim sjedalima, automatski zatamnjivim zrcalom, elektronskim sustavom za spriječavanje neželjene promjene voznog traka te automatskim isključivanje vozila kada automobil stoji.

Njezine prohtjeve može ispuniti tek BMW, Mercedes, VW, Volvo i AUDI, i to sa svojim najluksuznijim i najskupocjenijim modelima. Njezini visoki standardi ovu Javnu ustanovu u konačnici bi mogli koštati vrtoglavih 600.000 do 700.000 kuna.


Lidija Bertović je prije nego je imenovana ravnateljicom Plitvičkih jezera isti posao radila u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje. U javnim istupima naglašavala je da joj za to nije pomoglo prijateljstvo s ministrom zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem, koji ju je svojim rješenjem imenovao, već njezine stručne reference. Došla je na mjesto Branislava Šutića, kojega je na to mjesto također postavila politika, HDZ-ova.

MARIO PUŠIĆ
#NPPLITVICE#LIDIJABERTOVIĆ

Izdvojeno

05. lipanj 2020 17:10