StoryEditorOCM
Hrvatskaizmjene zakona

Ministar Piletić: U Hrvatskoj je posvojeno 131 dijete iz Konga, a nadzor centara za socijalnu skrb nije bio predviđen

Piše PSD
11. siječnja 2023. - 18:22
Ministar Marin Piletić: Postoji još osam parova iz Hrvatske koji su u postupku posvojenja djece iz Konga i koji još nisu otišli po djecuDamir Krajać/Cropix

Ministar rada i socijalne skrbi Marin Piletić komentirao je usvojenja djece u Kongu. Piletić kaže da još ima nekolicina parova koji žele usvojiti djecu iz Konga. Stupili su u kontakt s njima. Najavio je zakonske izmjene, javlja N1, prenosi Jutarnji list.

Podsjetio je da je Hrvatska potpisnica Haške konvencije koja omogućuje transparentno posvojenje i najbolju zaštitu djeteta. Rekao je kako domaći sustav posvojenja ima rezultate i da teze da je u Hrvatskoj nemoguće posvojiti ili da je taj postupak jako težak demantiraju brojke.

posvajatelji na čekanju

Priznao je da imaju nejasnu pravnu situaciju oko međunarodnog posvojenja te da će na preporuku Vrhovnog suda resorno ministarstvo krenuti u promjenu zakona. Također rekao je da još nekoliko parova koji su ishodili dokumente za posvojenje djece iz Konga te da su te ljude kontaktirali djelatnici Centra za socijalni rad kako bi im rekli sve potencijalne informacije oko eventualnih problema pri posvajanju.

"Određeni parovi koji su bili u procesu posvajanja djece iz Konga javili su se svom nadležnom centru za socijalnu skrb i uvidom u evidenciju izdanih putnih isprava Hrvatskih građana iz DRK", objasnio je ministar kako su pronašli druge posvojitelje.

image

Ministar Piletić rekao je da obitelji u koje su došla djeca iz Konga nisu bila ni pod kakvim nadzorom centara za socijalnu skrb ‘jer to nije bilo predviđeno‘ (ilustracija)

Nikola Vilić/Cropix

Pojasnio je kako će se mijenjati Zakon o međudržavnom posvojenju.

"Morat će biti dodatno provjereni, utvrđena njihova legalnost. Tražiti dokaz da su posvojitelji upisani u hrvatski registar posvojitelja i ako bude priznat zahtjev, onda ćemo očekivati od sudova da dostave te odluke kako bismo vršili 6-mjesečni monitoring u tim obiteljima.

zakon će se promijeniti

"Po podacima koje imamo iz Ministarstva unutarnjih poslova od 2012. vjerujemo da je u Hrvatskoj posvojeno 131 dijete iz Demokratske republike Kongo", rekao je ministar.

Rekao je da obitelji u koje su došla ta djeca nisu bila ni pod kakvim nadzorom centara za socijalnu skrb "jer to nije bilo predviđeno". No napomenuo je kako će se izmjenama zakona to promijeniti.

Dodao je da postoji još osam parova iz Hrvatske koji su u postupku posvojenja djece iz Konga i koji još nisu otišli u Kongo po djecu, piše Jutarnji list.

image

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić

Robert Fajt/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2023 03:57