StoryEditor
Hrvatskavjerovali ili ne

Ministar Pavić: Mirovine rastu rekordnom brzinom, 69 kuna nije malo!

Piše PSD
24. rujna 2018. - 23:20

Mirovinska reforma od danas je na javnoj raspravi, a javnost je već utjecala da Vlada odustane od toga da će pravo na dodatak od 27 posto imati samo korisnici prvog stupa. 

Sindikati su i dalje ustrajni u pripremi prosvjeda, traže pregovore o penalizaciji prijevremene mirovine i ubrzanju produženja radnog vijeka.

Ministar Pavić: Veliki broj umirovljenika će sljedeće godine imati 600 kuna manju mirovinu

Drugi stup će se isplatiti samo onima koji imaju plaću od 17 tisuća kuna, a najniže mirovine će rasti za tri posto: donosimo najvažnije stvari koje morate znati o svojim mirovinama

Imaju manje penzije nego Hrvati, ali ne moraju kopati po smeću: zašto se više isplati biti umirovljenik u Rusiji?

O mirovinskoj reformi danas je na HRT-u govorio ministrar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, te je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom s predstavnicima sindikata kojima su ponudili kompromisni paket.

- Uspjeli smo naći rješenje koje ide u korist građanima, a koje je i financijski održivo. Ne odustajemo da svaki građanin ima pravo prelaska u drugi stup. Povećat ćemo atraktivnost drugog stupa s 3/4 od 27 posto dodatka, rekao je Pavić.

No, dodao je, taj dodatak ne rješava status onih koji su imali male plaće jer s njim neće dosegnuti minimalnu mirovinu.

- Htio bih umiriti građane i reći da u reformu ulazimo radi sadašnjih i budućih umirovljenika. Želimo da mirovine rastu ali i da budu financijski održive za proračun, rekao je ministar.

- Sadašnji umirovljenici su imali rekordan rast mirovina -  u dvije godine Vlade Andreja Plenovića mirovine su podignute za 6,3 posto. Imamo očigledan rast mirovina koji se prelijeva radi rasta plaća, istaknuo je ministar.

Na tvrdnju urednice da je riječ o malom iznosu u kunama, ministar je rekao da 69 kuna i nije malo. Nedostaje nam 17 milijardi kuna iz proračuna, naglasio je ministar, piše HRT.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 13:07