StoryEditor
HrvatskaMARIO BANOŽIĆ

Ministar obrane: Hrvatsko društvo je evoluiralo, zadovoljan sam proslavom Oluje. O nabavi borbenih aviona konzultirat ću se s Damirom Krstičevićem

Piše PSD
5. kolovoza 2020. - 21:01
Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA

Gostujući na RTL-u Danas ministar obrane Mario Banožić je rekao da je zadovoljan kako je prošla proslava u Kninu.

Na pitanje o političkim porukama premijera i predsjednika te na dolazak srpskog predstavnika u Knin kazao je da je društvo u hrvatskoj evoluiralo, prenose Vijesti RTL-a.

- Društvo je evoluiralo u odnosu na nekakava prethodna razdoblja po pitanju zatvaranja prošlosti, ali i otvaranju budućnosti. A tu prvenstveno govorimo o jednom suživotu koje vidimo. Dolaze nove generacije koje ne smiju biti opterećene starim problemima, ali opet dobro naučene po pitanju moderne povijesti što se događalo i na koji način.

Danas smo upravo to imali. Bili smo upoznati s onim što se događalo u povijesti, ali su i poslane poruke da trebamo graditi na ekonomskoj, političkoj i društvenoj budućnosti koja će rezultirati da nove generacije gledaju prema boljim i višim ciljevima nego smo dosad imali- rekao je Banožić. 

Odgovorio je i na pitanje je li realno očekivati da će Hrvatska u njegovom mandatu nabaviti nove borbene avione.  

- Ono što nas očekuje do kraja kolovoza i po povratku s godišnjih odnora da dobijemo ponude koje smo zatražili po tri modela. To je prije svega pokušaj nabavke novih aviona, govorimo o avionima koje smo zatražili od SAD-a F-16 odnosno Švedske Gripena, a razmišljali smo i o europskoj proizvodnji, prije svega to su polovni odnosno rabljeni avioni, francuski ili talijanski. Ali nije isključeno ni da budu novi.

Sada tražimo model. Imamo i treći model, to su rabljeni F-16 avioni koje su koristile Norveška, Grčka, odnosno Izrael. Ono što nas očekuje u međuresornom povjerenstvu za nabavku višenamjenskog borbenih aviona je da vidimo što je to financijski i politički najrealnije i ono što će svakako doprinijeti je da će to doprinijeti budućnosti vojne zračne sile u narednih 30 ili 40 godina-  rekao je Banožić te dodao kako će se u tome savjetovati s Damirom Krstičevićem kojega je premijer Plenković imenovao posebnim savjetnikom za obranu. 

image
Bruno Konjević/HANZA MEDIA

- Vjerujem da će i ta suradnja mene kao ministra obrane, a u mom ministarstvu je Damir Krstičević zaista ostavio trag, imati osim savjetodavne uloge i jednu ulogu koja će se odraziti i kroz buduće planove razvoja Oružanih snaga. Ali ne samo Krstičevića kao savjetnika već i svih generala, Generalskog zbora i svih koji su ostavili traga u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama, dobrodošli su sa svojim savjetima i razmišljanjima koja će se odraziti na budućnost Hrvatske vojske- prenosi RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

12. rujan 2020 01:27