StoryEditor
Hrvatskastrože kontrole

Ministar Malenica najavio rigorozniji Zakon o sprečavanju sukoba interesa: ‘Imovinske kartice morat će ispuniti još tisuću dužnosnika, uvode se strože kontrole‘

Piše psd
6. listopada 2021. - 13:56

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavio je prijedlog novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u prostorijama Ministarstva pravosuđa i uprave, piše N1.

- U odnosu na tekst važećeg Zakona proširuje se krug obveznika, a time i nadležnost Povjerenstva. Oko 1000 novih obveznika ovog Zakona morat će objaviti podatke o imovini, a nakon isteka mandata neće se moći zaposliti na upravljačkim funkcijama u tvrtkama koje su primjerice regulirati, rekao je Malenica.

Najavio je da će od sada podatke o imovini morati podnijeti predsjednici uprave trgovačkih društava kojima je vlasnik RH i lokalne samouprave, ravnatelji zdravstvenih ustanova, HRT-a, HAKOM-a, Fonda za obnovu Grada Zagreba itd.

- Novina je da je preko 7000 članova predstavničkih tijela dužno obavijestiti o vlasničkim udjelima u poslovnim subjektima i taj se popis treba javno objaviti, kazao je ministar Malenica. Oni će morati obavijestiti i o poslovnim odnosima s drugim tvrtkama.

Rekao je i da se, što se tiče postupka pred Povjerenstvom, uvode jasni rokovi te da će sve biti brže i učinkovitije.

- Obuhvatit će dva koraka – pokretanje postupka i donošenje odluke. U slučaju da postoji prijava protiv obveznika, njega treba obavijestiti u roku od 8 dana i tražiti očitovanje. U roku od 6 mjeseci Povjerenstvo mora donijeti odluku u postupku. Pred Upravnim sudom se može pokrenuti postupak protiv Povjerenstva, rekao je Malenica.

Najavio je i promjene u odnosu na imovinske kartice.

- Podnosit će se jednom godišnje čime ćemo osigurati kontrolu i transparentnost. Uz postojeće podatke uvest će se i funkcije koje je obavljao dužnosnik dvije godine prije stupanja na dužnost te potraživanja trećih osoba. 12 mjeseci nakon isteka mandata mora se podnijeti imovinska kartica, najavio je ministar.

- Preciznije smo definirali pojam poslovnog odnosa koji sad obuhvaća najam, kupoprodaju i zakup te pojam primanja obveznika koji sad obuhvaća sva primanja obveznika, ne samo ona koja se odnose na javnu dužnost, dodao je Malenica.

Najavio je i da će se uvest sustav kontrole imovinskih kartica i unaprijediti sustav provjere.

- On će izravno uzimati podatke iz javnih registara te popunjavati podatke iz sustava kao što su Zemljišne knjige. Tako će Povjerenstvo odmah biti alarmirano o krivo unesenim podacima. U slučaju nesrazmjera Povjerenstvo obavještava Poreznu upravu koja poduzima daljnje korake, kaže.

Najavio je i da se pooštravaju kazne.

- Povjerenstvo će minimalnu kaznu moći izreći od 4.000 kuna, a maksimalnu 40.000 kuna. Moći će izreći administrativne i novčane kazne”, rekao je Malenica, javlja N1.

item - id = 1132859
related id = 0 -> 1145348
related id = 1 -> 1145337
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2021 09:33