StoryEditor
HrvatskaPromocija u Zagrebu

Ministar Krstičević: HV prvi put dobio 55 magistara vojnog vođenja i upravljanja i vojnog inženjerstva

16. prosinca 2019. - 16:47

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u ponedjeljak da je Hrvatska vojska po prvi put dobila 55 magistara vojnog vođenja i upravljanja i vojnog inženjerstva.

"Studijskim programima  - Vojno inženjerstvo, Vojno vođenje i upravljanje, Vojna aeronautika i Vojno pomorstvo, pokrivamo sve tri grane HV-a kojim će se osigurati kontinuitet i osigurati visoko obrazovane ljude da je ubuduće vode", rekao je Krstičević na obilježavanju 28. godišnjice Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) "Dr. Franjo Tuđman" i promociji polaznika diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU).

Krstičević je pri tome nazočio promociji 12. naraštaja kadeta diplomskih studija VI i VViU te 12. i 13. naraštaju preddiplomskih studija VI i VViU, koji su primili diplome zagrebačkog Sveučilišta.

Ukupno su promovirana 132 diplomanta, od kojih šest stranih polaznika iz BiH, Crne Gore i Republike Kosovo. Od ukupnog broja njih 31 su žene. Od svih diplomiranih kadeta, 96 je dobilo čin poručnika i raspoređeno je u postrojbe HV-a, a šest stranih kadeta otišli su u svoje matične zemlje.

Također je najavio da će HVU "Dr. Franjo Tuđman" iduće godine postati Sveučilište za obranu i sigurnost "Dr. Franjo Tuđman".

"Sa tom transformacijom napravit ćemo ogroman iskorak, a obrazovanje na području obrane i sigurnosti dobit će novu dimenziju, čime će znanstveni i obrazovni potencijal obrambenog resora još više doći do izražaja", istaknuo je.

Najavio je da će ustrojiti novi studij domovinske sigurnosti, koji će osigurati interdisciplinarni model osiguranja, istraživanja te stjecanja novih nedostajućih kompetencija u sustavu domovinske sigurnosti.

Krstičević je naglasio da će tako Sveučilište za obranu i sigurnost "Dr. Franjo Tuđman" postati središnje mjesto za školovanje hrvatskih vojnika i ostalih sudionika sustava domovinske sigurnosti.

Istaknuvši važnost domovinske sigurnosti kao odgovor na suvremene sigurnosne ugroze, izaslanik hrvatske predsjednice Zrinko Petener rekao je kako će zadaća HVU-a biti školovati nove voditelje tog sustava koji će promjeniti cjelokupnu paradigmu sigurnosti.

"Oni će biti jamac da će Hrvatska u godinama pred nama biti sposobna nositi se sa svim suvremenim izazovima", naglasio je.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je kako je sposobnost brze prilagodbe i svladavanje novih znanja i vještina u kratkom vremenu imperativ današnjice, zato je obrazovanje mladih za te izazove iznimno važan i odgovoran posao.

Naglasio je da su hrvatske vojne škole i programi prepoznati izvan granica zemlje, što govori i o njihovoj kvaliteti, zbog čega svake godine raste broj njihovih polaznika iz savezničkih i partnerskih zemalja.
 

item - id = 638679
related id = 0 -> 1106731
related id = 1 -> 1106721
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2021 04:57