StoryEditorOCM
HrvatskaBIJELE LISTE

Ministar Filipović: Očekujem smanjivanje maloprodajnih cijena od strane onih trgovaca koji su ih neopravdano podigli

23. siječnja 2023. - 16:05

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja danas su se s ministrom Filipovićem sastali predstavnici trgovačkih lanaca Konzum, KTC i Tommy koji su se odazvali pozivu na suradnju s ciljem zaštite potrošača od neopravdanog dizanja cijena, priopćili su u ponedjeljak iz tog ministarstva.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović naglasio je kako Vlada čini sve da zaštiti standard hrvatskih građana. S predstavnicima trgovačkih lanaca razgovaralo se o rastu cijena hrane i bezalkoholnih pića, te formiranju instrumenata kojima će se potrošačima omogućiti mehanizam usporedivosti kretanja cijena, tzv. bijele liste.

Kako navode, inflacija u prosincu iznosila je 13,1 posto, a kada se pogleda njena struktura može se vidjeti da na nju najviše utječe upravo porast cijena hrane i bezalkoholnih pića.

Ministar Filipović podsjetio je kako je Vlada intervenirala jer tržište ne funkcionira.

image

Davor Filipović

Nera Simic/Cropix

"Riješili smo cijenu struje, kontroliramo cijenu goriva, cijena plina se vratila na jednu stabilnu razinu kao posljedica dogovora na europskoj razini. Ono što očekujem u idućem razdoblju je smanjivanje maloprodajnih cijena od strane onih trgovaca koji su ih neopravdano podigli. Nerazumljivo je da se dio trgovačkih lanaca nije odzvao pozivu na suradnju, a istovremeno koriste poticaje i mjere koje je omogućila Vlada RH", istaknuo je.

Kako nadalje navode, u tom kontekstu ministar se posebno zahvalio trgovačkim lancima Konzumu, KTC-u i Tommy-u koji su prepoznali važnost trenutka i koji su dostavili ministarstvu sve tražene podatke, te je naglasio važnost zajedničke suradnje za dobrobit hrvatskih građana i potrošača.

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja izvijestili su i kako je u postupku izrade web stranica koja će sadržavati podatke o kretanju cijena koja će potrošačima omogućiti transparentan uvid u cijene koje će biti lako dostupne i usporedive na mrežnim stranicama Ministarstva. Riječ je, ističu, o kvalitetnom instrumentu, gdje će oni koji su pristupili Etičkom kodeksu imati mogućnost jasno i transparentno pokazati cijene.

Na sastanku je potvrđena daljnja suradnja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te trgovačkih lanca Konzuma, KTC-a i Tommy-a, a koja će se, kako poručuju, u narednom periodu intenzivirati.

Na kraju iz resornog ministarstva pozivaju i druge trgovačke lance da se priključe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 04:31