StoryEditor
Hrvatskao zabrani zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama

Milinović: Rainer izvrće moje riječi, zabrana se odnosi na nezdravstveno osoblje

Piše PSD.
7. prosinca 2009. - 14:41

Odluka o zabrani zapošljavanja u svim zdravstvenim ustanovama donesena je sa ciljem zabrane nepotrebnog zapošljavanja u zdravstvenom sustavu, poglavito nezdravstvenih djelatnika, izjavio je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Zabrana se ne odnosi na natječaje koji su u tijeku, zapošljavanje za specijalizante i natječaje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje
koji se tiču stažiranja, rekao je Milinović.

Radimo vrlo opsežnu analizu zaposlenih u zdravstvenom sustavu, posebice odnos zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, pa smo prije donošenja državnog proračuna i izrade novih bolničkih proračuna za iduću godinu podsjetili na odluku da novih zapošljavanja u zdravstvu i socijalnoj skrbi nema bez odobrenja Ministarstva, dodao je.

U nekim bolnicama ima i po tri - četiri zidara, a kad treba napraviti 10 četvornih metara prostora onda se raspisuju javni natječaji, pojasnio je ministar te najavio kako će vjerojatno iduće godine svakoj bolnici propisati godišnju kvotu za zapošljavanje novih djelatnika.

Ravnatelju KBC-a Zagreb Željku Reineru, koji je u novinama izjavio kako nakon zabrane zapošljavanja ne zna što će sa specijalizantima, Milinović je poručio da bi "možda znao što sa specijalizantima da nije u četvrtak, petak i subotu bio u Parizu", te je najavio kontrolu "razno-raznih službenih odsustava ravnatelja" koji će se ubuduće više morati posvetiti sređivanju problema u svojim zdravstvenim
ustanovama.

Također je demantirao tvrdnje da je ukinuto pravo na korištenje putnih troškova na područjima od posebne državne skrbi i otocima, ustvrdivši kako Vlada ide "u daljnje uređenje sustava" u kojem se za te naknade godišnje troši između 350 i 400 milijuna kuna.

Socijalni partneri na današnjem su GSV-u razmatrali izmjene u sustavu vodnih naknada kojima bi se ubuduće decentralizirali prihodi od tih naknada.

Ukinuta je naknada za pijesak i šljunak jer se zabranjuje eksploatacija tih materijala iz rijeka i vodotoka, a također više nitko neće moći doći u posjed vodovodne i kanalizacijske mreže.

Gradovi i općine ubuduće će morati dostaviti nove cijene vode na odobrenje Vijeću za vodne usluge koje će, ako utvrdi da je cijena suprotna Vladinoj uredbi, takav cjenik moći staviti izvan snage.

Hrvatska udruga poslodavaca izradila je prijedlog pravilnika kojim bi se smanjile vodne naknade za gospodarstvo i građane, kako bi se smanjio taj parafiskalni namet, a sporazum o tome s Vladom trebala bi postići u idućih šest mjeseci, rečeno je novinarima nakon sjednice GSV-a.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. siječanj 2022 20:15