StoryEditorOCM
HrvatskaNa Facebooku

Milijan Brkić komentirao folkloraše iz Srbije koji su na Trgu zaplesali užičko kolo: ‘E moj narode, e moj HDZ...‘

Piše PSD
9. srpnja 2021. - 23:44

Milijan Brkić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, na svom se službenom Facebook profilu osvrnuo na užičko kolo koje su na Trgu bana Josipa Jelačića ranije danas otplesali folkloraši iz Srbije.

Izvorno udruženje „Mika Šestak“ iz Svrljiga u Srbiji i Folklorni ansambl „Kitka“ iz Istibanje u Sjevernoj Makedoniji sudionici su 55. Međunarodne smotre folklora u Zagrebu, u sklopu čega su i održali svoj nastup, no Brkić to smatra problematičnim.

U statusu je prozvao HDZ, a čini se da je između redaka napao i predsjednika stranke Andreja Plenkovića, prenosi Jutarnji.

- Naš narod bi valjda trebao još i zaplesati Užičko kolo kako bi se ostvarile nečije osobne međunarodne ambicije, ali unatoč svemu mi JOŠ JAČE moramo zastupati svoj identitet, svoj izvorni stav, svoje HRVATSKO JA!, napisao je Brkić među ostalim.

Brkić je svoju objavio naslovio "E MOJ NARODE - E MOJ HDZ", a njezin sadržaj prenosimo u cijelosti:

9. kolovoza 1995. godine spontani doček Specijalne Jedinice Policije ALFA u Zagrebu i preživjelih pripadnika „Alfi“ na središnjem gradskom Trgu. Jedan od pripadnika je, između ostalog, rekao „nema više Krajine“. Zagrebom su se vijorile hrvatske zastave s nacionalnim grbom.

9. srpnja 2021. godine

Tema 55. Međunarodne smotre folklora Zagreb je Nematerijalna kultura kao živa baština, a ovogodišnji program su upotpunili pojedinci i skupine prikazujući vrijednosti folklora u Hrvatskoj i svijetu. U sklopu ovog događaja danas je “spontano upriličeno” predstavljanje susjedne nam Republike Srbije s plesnom točkom Užičko kolo u opančićima uz prigodno mahanje srpskom zastavom s Obrenovića grbom, doduše izvan planiranog programa. Naivno ili ne? Procijenite sami.

U 26 godina razlike od povijesnog ulaska „SJP „Alfa“ u Zagreb do danas, postali smo društvo iznimno visoke razine tolerancije, poštivanja različitosti, usvajanja nekih novih obrazaca ponašanja. Kažu neki kako mentalno rastemo, razvijamo se i sve smo moderniji. Današnji primjer dobrodošlice mladim pripadnicima srpske nacionalne manjine koji su prikazali bogatstvo njihovog folklora na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu jasno pokazuje našu političku zrelost i društvenu odgovornost bez obzira što su njihovi sunarodnjaci prije 30 godina pokušali okupirati cijelu Hrvatsku.

Pitam se jesmo li dosegli najviši oblik političkog i intelektualnog razvoja ili smo došli do dna ljudske gluposti? Trpimo li previše tihog političkog nasilja kojim nas usmjeravaju što dalje od Crkve, obitelji, Domovine, tradicije i jedinstvenosti? Od silnih neočekivanih političkih kombinacija, tišine i razjedinjenosti takozvanih domoljuba, više ne možemo prepoznati svoje od „njihovih“ u nedostatku jasnih stavova i smjernica. Naš narod bi valjda trebao još i zaplesati Užičko kolo kako bi se ostvarile nečije osobne međunarodne ambicije, ali unatoč svemu mi JOŠ JAČE moramo zastupati svoj identitet, svoj izvorni stav, svoje HRVATSKO JA!

Jutarnji je ranije u petak izvijestio da se nastup folkloraša iz Srbije i Sjeverne Makedonije na glavnom zagrebačkom trgu pratio sa zanimanjem te da su brojni prolaznici isti snimili kamerama svojih mobitela i potom te snimke objavili na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 06:07