StoryEditor
Hrvatskaprvo mjesto na listi

Milanovićeva Vlada potukla sve u izvozu oružja na Bliski istok i zaradila 302 milijuna eura

Piše Antun Masle
29. srpnja 2016. - 21:26

Hrvatska je u konkurenciji istočnoeuropskih zemalja na vrhu liste trgovaca oružjem namijenjenim sektaškim ratovima na Bliskom istoku. U tek objavljenoj studiji dvije skupine istraživačkih novinara iz BIRN-a (Mreža balkanskih istraživačkih novinara) i OCCRP-a (izvjestitelji o korupciji i organiziranom kriminalu) koju su odmah prenijeli i svjetski mediji poput "Guardiana" i "Economista", navodi se da su u razdoblju od 2012. do 2015. godine hrvatski trgovci oružjem uprihodili 302 milijuna eura od ukupnih 1,2 milijarde koliko je teška trgovina oružjem s kriznim područjima na Bliskom istoku.

S 302 milijuna eura Hrvatska je prva na listi, a potom slijede Češka s 240, Srbija 194, Slovačka 192, Bugarska 122, Rumunjska 81, Bosna i Hercegovina 72, a na kraju mala Crna Gora s tri milijuna eura.

Zanimljiva je i lista kupaca i njihovi udjeli u kupovini. Tako je Saudijska Arabija platila 829 milijuna eura, Jordan 155, Ujedinjeni Arapski Emirati 135, a Turska 87 milijuna eura. Riječ je o dominantno sunitskim zemljama koje se smatra logističarima raznih sunitskih pobunjeničkih skupina u ratu u Siriji i Iraku. Sve su to zemlje koje ranije nisu kupovale od istočnoeuropskih dilera oružja.

20 posto u rukama pobunjenika

Koliko je oružja završilo u rukama različitih pobunjeničkih ili terorističkih skupina nitko ne zna pouzdano, ali najkonzervativnije procjene govore o 20 posto. Taj se podatak, razumljivo, krije, ali na snimkama iz rata u Siriji jasno se mogu prepoznati određeni tipovi oružja proizvedeni u Hrvatskoj, Srbiji ili nekoj trećoj zemlji istočne Europe, s datumima proizvodnje čak i iz 2015. godine.

Veliki biznis počeo je usporedno s početkom arapskog proljeća 2012. godine. Dok su zapadne zemlje pokret nazivale demokratskim buđenjem Bliskog istoka, u pozadini se odvijalo ubrzano naoružavanje raznih pobunjeničkih skupina pod paskom CIA-e.

Hrvatskoj na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem, ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić i ministrom obrane Antom Kotromanovićem ukazano je posebno povjerenje da iz kruga istočnoeuropskih zemalja prva krene u operaciju prodaje oružja zemljama Bliskog istoka, što se na koncu pokazalo kao operacija tajnog naoružavanja terorista.

U 2012. počeli su kargo letovi s Plesa s tonama oružja, dakako ne za Siriju gdje se tek razbuktao rat, nego za Aman, metropolu Jordana, gdje su Amerikanci već postavili svoj stožer za Siriju. Iz Jordana hrvatsko je oružje, o čemu je pisao Jutarnji list, vjerojatno završavalo u raznim pobunjeničkim skupinama kojima je zajednički cilj svrgavanje legalno izabranog predsjednika Bashara al-Assada i komadanje zemlje.

Izgubljena plinska polja

Kad je priča o tajanstvenim letovima objavljena, cijela se Milanovićeva garnitura činila nevještom. Kad se kargo letovi za Jordan više nisu mogli demantirati, rečeno je da je riječ o legalnoj trgovini oružjem, no Stephen Ford, američki veleposlanik u Siriji između 2011. i 2014., potvrdio je da iz Zagreba stiže oružje za pobunjenike. I dodao da se operacija sigurno ne provodi bez znanja CIA-e.

Vanjskopolitičku poziciju Hrvatske prema ratu u Siriji već je definirala ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja se odmah pridružila od CIA-e sponzoriranoj organizaciji pod imenom "Prijatelji Sirije" s jasno proklamiranim ciljem svrgavanja legalne vlade u Damasku.

Nedugo potom Hrvatska će proglasiti sankcije Siriji i odreći se svoje najveće investicije u inozemstvu, plinskih polja u Palmiri. Podsjetimo, Ina Naftaplin je zajedno sa sirijskom nacionalnom kompanijom krenula u eksploataciju plina, što je garantiralo godišnji prihod veći od dvije milijarde kuna. To je glatko izgubljeno.

Hrvatska je, osim toga, odlukom premijera Milanovića povukla svoju stočlanu posadu iz sastava UN-a s Golanske visoravni, jer im je navodno prijetila opasnost od terorizma, iako se već otvoreno stavila na stranu pobunjenika među kojima dominiraju teroristi.

Po istraživanju BIRN-a i OCPPR-a, trgovina je nastavljena sve do danas, ali je iz kruga zemalja opskrbljivača oružjem na prvo mjesto iskočila Srbija. Pošiljke s oružjem u posljednje vrijeme kreću iz Zračne luke "Nikola Tesla" u Beogradu. Tu dvojbe nema, jer srbijanska je uprava civilnog zrakoplovstva potvrdila uzlijetanje 49 teretnih zrakoplova u 13 mjeseci od lipnja 2015. do srpnja 2016. nakrcanih oružjem s odredištima u Saudijskoj Arabiji, ili Emiratima.

Aleksandar Vučić novinarima je potvrdio da vojna industrija ne može proizvesti oružja koliko se traži, "jer nažalost neki ratuju“. Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska je potpala pod zajedničke norme i zakone zbog čega je i trgovina oružjem za krvave ratove na Istoku, čini se, malo posustala. Premijer Zoran Milanović zadnji put se o tome izjasnio kad je Hrvatska darovala Americi višak svog oružja kako bi se ono upotrijebilo za pomaganje borbe, ovog puta, protiv terorista.

Tako se jedna hrvatska vlada našla i s jedne i s druge strane. Prvo su oružjem pomogli teroriste, a potom i borce protiv terorista. Svakako vrijedno ozbiljne parlamentarne istrage, jer je svrstavanje na strane u sukobu na Bliskom istoku nedvojbeno ugrozilo nacionalnu sigurnost. Na primjer, hrvatska javnost još ne zna zašto je jedna od terorističkih skupina prije godinu dana likvidirala Tomislava Salopeka i ima li to veze s aktivnostima Vlade u Zagrebu.

 

Kalašnjikovi, RPG-ovi, 'ose'...
Nema nikakve dvojbe kome je gomila konvencionalnog oružja koristila. Daleko najveći kupac Saudijska Arabija ne koristi oružje istočnoeuropskog podrijetla, jednako kao ni Emirati. Kalašnjikovi, RPG-i, minobacači 82 i 120 mm, protouklopne 'ose', na Bliskom su istoku oružje terorista. Narudžba je, jasno, bila namijenjena sunitskim snagama u Siriji, Iraku i Jemenu.

Po procjenama, Saudijci su kupili 18 i pol tisuća raketnih bacača, 10 tisuća kalašnjikova, 300 tenkova, 250 protuavionskih topova i ogromne količine streljiva. Trgovina ne posustaje. Uz teške zrakoplove oružje se prenosi i brodovima iz Bugarske i Rumunjske.

Top-lista prodavača
1. Hrvatska, 302 milijuna eura
2. Češka, 240 milijuna eura
3. Srbija, 194 milijuna eura
4. Slovačka, 192 milijuna eura
5. Bugarska, 122 milijuna eura
6. Rumunjska, 81 milijuna eura
7. BiH, 72 milijuna eura

Top-lista kupaca
1. Saudijska Arabija, 829 milijuna eura
2. Jordan, 155 milijuna eura
3. Ujedinjeni Arapski Emirati, 135 milijuna eura
4. Turska, 87 milijuna eura

Veliki biznis počeo je usporedno s početkom arapskog proljeća 2012.. Dok su zapadne zemlje pokret nazivale demokratskim buđenjem Bliskog istoka, u pozadini se odvijalo ubrzano naoružavanje raznih pobunjeničkih skupina pod paskom CIA-e
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. studeni 2020 02:57