StoryEditor
Hrvatska'kome smeta'?

Milanović: Vidim da neki pametnjakovići žele ukinuti Dan antifašističke borbe. Za ljubav čijih prljavih strasti opet dijelite građane?! Evo tko je prvi izišao s tom idejom

Piše A.B.K.
6. studenog 2019. - 21:21
milanovic_sibenik07-250816

Nakon nedavnog političkog lupetanja o tome da su igrači Hajduka igrali s petokrakom na prsima na koju si se mogao nabosti i da je to jako ružno izgledalo, predsjednički kandidat Zoran Milanović danas se vratio u antifašističke vode objavom u kojoj kritizira one koji žele ukinuti Dan antifašističke borbe.

-  Vidim da neki pametnjakovići žele ukinuti Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, kao državni blagdan. Urazumite se, ljudi. Za ljubav čijih prljavih strasti opet dijelite građane? Kome smeta taj blagdan, kojega, bez ijednog incidenta ili ispada, slavimo zadnjih tridesetak godina? – poručio je Milanović.

 

Prijedlog da se ukine Dan antifašističke borbe dao je danas saborski Odbor za ratne veterane na čijem je čelu Josip Đakić (HDZ). Odbor je amandmanom zatražio da 8. listopada ostane praznik pod dosadašnjim nazivom Dan neovisnosti, a da s druge strane Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, postane spomendan i kao takav bude radni dan. 

Zanimljivo da je ovaj prijedlog Odbora za ratne veterane na tragu onome, kojeg je, urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić, nezadovoljan Plenkovićevom novom blagdanskom križaljkom, predložio u nedavnoj kolumni kaptolskog glasnika.

Mikleniću je zasmetalo što bi Dan antifašističke borbe ostao blagdan, a to bi, ako ne bi bilo državnog blagdana neovisnosti, po njemu izazvalo proturječnost.

"To bi bio paradoks jer bi blagdan koji je vezan za Jugoslaviju, budući da je ustanak doveo do obnove Jugoslavije i uspostave komunističkog režima, bio sada u Hrvatskoj po svojoj kvalifikaciji jači od oba predložena spomendana ( 25. lipnja i 8. listopada) koji su povijesni za osamostaljenje Hrvatske – napisao je Miklenić 

Kaptol je nezadovoljan Plenkovićevom novom blagdanskom križaljkom; Urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić: Hrvatska ne bi smjela biti bez blagdana neovisnosti!

Prvi je s idejom ukidanja Dana antifašističke borbe, još u svibnju, izašao Zlatko Hasanbegović koji je tada bio član stranke Neovisni za Hrvatsku. Kad su počele priče o prekrajanju blagdana i vraćanju 30. svibnja, za Slobodnu Dalmaciju Hasanbegović je izjavio kako "treba ukinuti Dan antifašizma jer se tada nije dogodilo ništa značajno, osim što je grupa komunista otišla u šumu na ladanje“.

'Treba ukinuti Dan antifašizma. Nije se tada dogodilo ništa značajno, osim što je grupa komunista otišla u šumu na ladanje': Hasanbegovićev prijedlog mnogi dočekali na nož, što će odlučiti Sabor?

Nekadašnji HDZ-ov ministar kulture, koji u subotu u Zagrebu osniva novu stranku Blok za Hrvatsku,  i sad je ponovio kako će u Saboru tražiti ukidanje antifašističkog praznika.

– Za mene je taj praznik mjera svih stvari. Predložit ću zato amandmanom da ga se ukloni – potvrdio je Hasanbegović.

U saborskoj raspravi vidjet će se kako će se HDZ-ovci, čiji je prvi predsjednik Franjo Tuđman upravo uveo ovaj praznik 22. lipnja, postavit prema zahtjevu Đakićevog veteranskog odbora i zastupnika  desnice Zlatka Hasanbegovića.

SDP-ov Arsen Bauk oštro se usprotivio promjenama, a i splitski SDP-ovci poslali su priopćenje.

U njemu kažu kako je prijedlog Odbora civilizacijski pogrešan i protivan hrvatskim nacionalnim interesima, zbog toga što upravo ovakvi prijedlozi daju legitimitet stavovima poput onoga koji je izrekao Antonio Tajani, da su Istra i Dalmacija talijanske.

- Ali, vladajući HDZ u Europskoj pučkoj stranci sjedi s poznatim predatorima na hrvatski teritorij, Aleksandrom Vučićem iz Srbije i Antoniom Tajanijem iz Italije. Očito se sjećanje na hrvatsku antifašističku borbu, u odnosu na broj stanovnika vodeću u Europi, želi potisnuti kako bi se što manje isticala sluganska politika vladajućeg HDZ-a u Europskoj pučkoj stranci. Iako su antifašističke vrijednosti upisane u Izvorišne osnove Ustava, Dan antifašističke borbe i do sada se službeno obilježavao od strane HDZ-ove vlasti samo preko volje, a tri tisuće antifašističkih spomenika stoji uništeno – navodi u ime splitskih SDP-ovaca njihov predsjednik Goran Kotur.

Napominje i kako su hrvatski antifašisti vratili Hrvatskoj teritorije koje su svojim fašističkim gospodarima za šaku vlasti predali hrvatski kvislinzi.

- Hrvatski antifašisti onemogućili su i stvaranje kvazidemokratske velike Srbije nakon Drugog svjetskog rata, po željama zapadnih saveznika. Naši antifašisti nisu bili poslušnici ni fašističke Italije, ni nacističke Njemačke, pa čak ni velesila u antifašističkoj koaliciji – Sovjetskog saveza, Velike Britanije i SAD-a. Zbog toga i danas smetaju onima koji po svoje mišljenje idu u Bruxelles i druge centre moći – poručio je predsjednik SDP-a Split.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 15:54