StoryEditor
Hrvatskašišljagić potvrdio

Milanović se sastaje s parlamentarnim strankama na temu ustavnih promjena - HDZ nije pozvan

Piše PSD.
15. listopada 2013. - 17:05
U Vladi bi se večeras premijer Zoran Milanović trebao sastati s predstavnicama parlamentarnih stranaka, a da će se sastanak održati potvrdio je HDSSB-ov zastupnik Josip Salapić koji je rekao da će se predsjednik stranke Vladimir Šišljagić naći s premijerom na konzultacijama o ustavnim promjenama kojima bi se onemogućilo zastarijevanje teških ubojstava.

"Stav HDSSB-a oko toga jednak je kao i na početku, da Ustav treba biti čvrst i da ga ne treba mijenjati zbog dnevnopolitičkih potreba. Očekujemo da će premijer na konzultacije pozvati i druge klubove, jer nije dobro da se unaprijed računa da će neki oporbeni klubovi biti samo brojka potrebna za izglasavanje ustavnih promjena", rekao je Salapić novinarima u Saboru.

Ponovio je da je njegova stranka načelno za ustavne promjene kakve predlaže Vlada, ali i istaknuo kako to nije jedini ni najveći problem u Ustavu.

Kazao je da će HDSSB predložiti novu podjelu Hrvatske na pet regija, uz drugačiji broj županija i općina te drugačiju preraspodjelu poreznih prihoda.

Iako ističe da to nije uvjet za prihvaćanje ustavnih promjena, Salapić je rekao da bi u Ustav trebalo ugraditi i odredbu koja bi jamčila kažnjavanje dužnosnika koji su Hrvatskoj nanijeli velike financijske štete i ugrozili ekonomsku stabilnost države.

"To su otvorene teme o kojima želimo razgovarati s vladajućom koalicijom", rekao je Salapić, koji nije siguran hoće li HDSSB na kraju doista i podržati promjene Ustava.

Na konzultacije u Vladu HDZ nije pozvan, a Gordan Jandroković i ne očekuje da će se to dogoditi.

"Kao što je i očekivano, rasprava se vodi s onima s kojima bi SDP možda mogao nešto istrgovati", rekao je Jandroković.

Vladajuće je prozvao za netransparentnu i nedemokratsku proceduru ustavnih promjena.

"Očito je da ih nešto jako žulja i da im se jako žuri, a jedini razlog je da se onemogući izručenje osoba osumnjičenih za komunistička ubojstva", ustvrdio je Jandroković.

Ponovio je da HDZ traži da prije ustavnih promjena na snagu stupi izmijenjeni Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU, po kojemu će se od 1. siječnja iduće godine ukinuti ograničenje primjene europskoga uhidbenog naloga na zločine počinjene nakon 7. kolovoza 2002.

"Tražimo da te izmjene stupe na snagu, kako bi se omogućilo da sud odluči o izručenju, a nakon toga smo spremni razgovarati o ustavnim promjenama", poručio je Jandroković.

Ni laburist Dragutin Lesar još nije pozvan na konzultacije u Vladu, a kazao je i kako "nakon svega, ništa ne očekuje".

Podsjetio je da je na Odboru za Ustav ljetos bio suzdržan oko SDP-ova prijedloga da se Ustavom ukine zastara za politički motivirana ubojstva.

"Kad je već pokrenut proces ustavnih promjena, ravnopravno s tim trebalo bi razmotriti promjenu dijela Ustava koji se odnosi na referendumsko odlučivanje. U paketu s ustavnim promjenama, trebalo bi donijeti i novi zakon o referendumu te izmijeniti Zakon o Ustavnom sudu, kako bi se vidjela cjelina, bez obzira raspisuje li referendum Sabor ili se raspisuje na zahtjev građana", rekao je Lesar.

Ponovio je da Laburisti neće pristati na izmjene Ustava koje bi se odnosile samo na zastarijevanje teških ubojstava.

Milorad Pupovac (SDSS) kazao je kako se njegova stranka već konzultira oko ustavnih promjena, s vladajućim i drugim klubovima koji bi mogli utjecati na njihovo donošenje.

Iako je prije ljeta bio protiv SDP-ova prijedloga da se Ustavom ukine zastara za politički motivirana ubojstva, Pupovac podržava Vladin prijedlog da se ukine zastara za sva teška ubojstva.

"Od ljeta do danas dosta se toga promijenilo, prije svega način na koji se pristupa ustavnim promjenama i sam sadržaj promjena", rekao je Pupovac.

Uz predložene promjene, SDSS je zainteresiran da se rasprave i druga pitanja, poput referenduma i nekih drugih tema, o kojima Pupovac još nije želio govoriti.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor načelno podržava ustavne promjene, a očekuje da će ih podržati i njezine kolege iz kluba, HGS-ovi Željko Kerum i Nevenka Bečić, no predložit će i da se skrati stanka u zasjedanju Sabora, koja po važećem Ustavu traje dva mjeseca.

(H)
FOTO: CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 18:02