StoryEditor
Hrvatska‘mračni fetiš‘

Milanović reagirao na Orbanovu kartu ‘velike Mađarske‘: Svaki put začude ‘povijesne‘ karte koje izranjaju sa stranica nekih ‘vođa‘ u komšiluku

Piše PSD
7. svibnja 2020. - 12:41

Predsjednik države Zoran Milanović, reagirao je na objavu mađarskog premijera Viktora Orbana koji je na svom službenom Facebook profilu jučer objavio fotografiju globusa na kojem su iscrtane nekadašnje granice Mađarske. Granice su obuhvaćale i dio Hrvatske, sve do Rijeke i Dalmacije.

Orban se ovom provokacijom obratio maturantima koji na maturi pišu ispit iz povijesti. Milanović je također poslao poruku maturantima, pozvao ih je da ne objavljuju karte koje Hrvatsku čine većom.

'Povodom karte/globusa na kojemu se vidi hipertrofirana Mađarska, inače nama susjedna i, u novijoj povijesti, prijateljska država, trenutno u čvrstom stisku kroničnih ‘kartomana’, moja poruka ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu:

Hrvatska je moderna europska država i nacija. U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne povijesne karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas. Ormari većine europskih država kriju slične sadržaje. Nemojte ih „šerati“ i stavljati na svoje profile. Nisu danas nimalo aktualne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše susjede.

Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki puta iznova začude „povijesne“ karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih „vođa“ u komšiluku. To su provokacije onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima. Učite iz povijesti, ali gledajte u budućnost – poručio je Zoran Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2021 01:43