StoryEditorOCM
HrvatskaPUNO EMOCIJA

Milanović na otkrivanju spomenika Stipetiću: Pušio je k‘o Turčin, znao biti drzak, zamjeriti se. Bio je junak, poseban

Piše Mario Pušić/JL
11. ožujka 2023. - 14:18

U Ogulinu, njegovom rodnom i gradu koji ga je za života proglasio počasnim građaninom, a nakon smrti po njemu imenovao svoj središnji trg, danas je otkrivena bista izuzetno poštovanom, stožernom generalu Petru Stipetiću.

Otkrila ju je njegova kćerka Vesna Stipetić, a događaj su uveličali predsjednik Zoran Milanović, saborski zastupnici, generali, suradnici i brojni Ogulinci, javlja Jutarnji.

Predsjednik Milanović je Stipetića nazvao jednim od hrvatskih junaka, skromnim i nenametljivim, čovjekom koji je u životu imao i pobjede i poraze iz kojih je učio.

Važan cijelog rata

- Pušio je k‘o Turčin, nije prestajao vaditi cigaretu za cigaretom. Bio je poseban, zračio je posebnom energijom. Znao je biti drzak, znao se zamjeriti političarima, a da toga nije bio ni svjestan. To je taj stari odgoj, jer je on bio i oficir, to govorim u kontekstu vremena i kontekstu filma "Oficir i džentlmen". To je bio Pero Stipetić, važan čovjek tijekom cijelog rata, rekao je Milanović.

image

Vesna Stipetić otkriva bistu svojeg oca

Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix

Dodao je kako će "u kolektivnoj memoriji našeg naroda ostati zapamćen kao onaj koji je izborio i omogućio predaju korpusa neprijateljske vojske Srpske krajine, međutim, Pero je bio važan cijeli rat".

Učio iz pobjeda i poraza

- Pero je imao pobjede i poraze i, kao svaka faca, učio je iz toga. Posavina je bila taj njegov poraz, skloni smo taj događaj pripisivati izdaji, a možda je samo protivnik bio tada jači i ne više nakon toga, međutim, tada je Pero s Tuđmanom, Šuškom, Manolićem, Mesićem, Čermakom, Tusom, ljudima koji su se kasnije razišli i posvađali, sjedio i razgovarao na ružne teme, na teme poraza. Iz toga je naučio kao čovjek i kao vojnik.

image
Robert Fajt/Cropix

Pero nije bio tretiran džentlmenski, Pero je sprašen u penziju protuzakonito, jer ga nije imenovala osoba koja ga je potjerala u penziju, preko noći i nekorektno. Nakon toga je otišao kod Stipe Mesića i tamo dočekao mirovinu - kazao je predsjednik Milanović.

Takvog treba svaka država

Naglasio je kako s njim nikada nije pričao o politici, "bio je pomalo mističan, drukčiji, njega ćemo ga pamtiti".

- Pero, nedostaješ, bez obzira što si proživio lijep i dug život i što si bio relativno star čovjek kada si nas napustio. Takvog čovjek i patriota treba svaka država i svaki narod. Na tebe može biti ponosan tvoj Ogulin i tvoji Ogulinci, zaključio je.

image
Robert Fajt/Cropix

Ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović rekao je da se s generalom posljednji puta čuo u kolovozu 2017 godine.

Nije zapovijed, nego želja

- Rekao mi je "gradonačelniče, molim vas čuvajte mi Ogulin". Ja sam mu rekao: "Na zapovijed, generale!". Samo se nasmijao i rekao: "Nije ovo zapovijed, ovo je moja želja". Pozivam sve Ogulince da ispunimo tu generalovu želju, kazao je Domitrović.

image

Dalibor Domitrović, gradonačelnik Ogulina

Robert Fajt/Cropix

Bistu je izradio akademski kipar Slaven Miličević. Izvršnu vlast i Hrvatski sabor u Ogulinu su predstavljali izaslanici, državni tajnik Špiro Janović, odnosno saborska zastupnica Marija Jelkovac.

Od generala nazočni su bili Rahim Ademi, Mladen Kruljac, Mato Pađen, Josip Stojković, Željko Gašparić, Ilija Rašić, Luka Džanko i Josip Ignac, te Marijan Mareković, kao posebni savjetnik predsjednika za veterane Domovinskog rata, koji je otkrivanje biste suborcu doživio emotivno i ispratio suznih očiju, javlja Jutarnji.

image

General Marijan Mareković

Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image

Predsjednik Zoran Milanović s građanima Ogulina

Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image

Milanović s građanima Ogulina

Robert Fajt/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 14:52