StoryEditor
Hrvatskasjetio se tesla banke

Milanović bocnuo Srbiju zbog Tesle i eura pa pohvalio potpredsjednika Vlade: ‘Boris je požrtvovno išao čelom tamo gdje se Milorad ne usudi čizmom‘

24. srpnja 2021. - 15:57

Nakon brojnih reakcija na motiv Nikole Tesle na hrvatskim kovanicama eura, oglasio se i predsjednik Zoran Milanović. On je pohvalio potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, usput se rugajući Miloradu Pupovcu te podsjetio na slučaj nesuđene Tesla banke. 

- Jučerašnja ‘razmjena mišljenja’ Beograd-Zagreb na temu lika Nikole Tesle na kovanicama centa od eura otvorila mi je još jednu zanimljivu perspektivu, a na ovu reakciju potaknula me i jučerašnja trezvena i odvažna izjava Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade i najbližeg suradnika Milorada Pupovca. Boris je još jednom požrtvovno išao čelom tamo gdje se Milorad ne usudi čizmom – poručuje Milanović u objavi na Facebooku pa nastavlja:  

„Naime, kaj… pisao je i govorio pokojni Joža Vlahović, prvi urednik Danasa. Po Tesli se trebala zvati (nesuđena) srpska etnička banka u Hrvatskoj. Nije jasno što to predstavlja? Objasnit ću. Prije nešto više od deset godina tu je inicijativu pokrenulo Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj. Pokrenulo ju je u suradnji s državnim vrhom i razvojnim fondom Srbije, koji su u tu svrhu izdvojili gotovo pet milijuna eura srbijanskog javnog novca. Da bi banka bila registrirana u Hrvatskoj, trebala je udovoljiti rigoroznim normativno-kapitalnim uvjetima Hrvatske narodne banke. Ideja i želja inicijatora je bila da hrvatska strana iz svojih izvora doprinese osnivačkom kapitalu. Cijeli projekt etničke banke je s vremenom, prvenstveno iz razloga poslovne neodrživosti, pao u poluzaborav – prisjetio se predsjednik države.

 Osobno je, tvrdi, s tadašnjim ministrom financija Linićem nastojao pronaći neki izlaz, ali nije išlo ni s milijunima beogradskih eura, koliko god još na to pridodala Hrvatska.

- Namjere su bile iskrene. Nije išlo. Na samom kraju mandata moje vlade hrvatska država darovala je SNV-u vrijedne nekretnine u Preradovićevoj u Zagrebu. Darovala, jer nasljedne osnove prema Privredniku, odnosno Prosvjeti, nije bilo…

Baš zgodno! Kada treba zajedničkim novcem Hrvatske i Srbije osnivati HRVATSKU PRAVNU FINANCIJSKU OSOBU (Tesla banku), problema nema. Tesla je u tom slučaju (valjda) zajednička baština. Kada Hrvatska, skora članica Eurozone, predloži da Tesla bude na nekom novčiću, to je, prema Centralnoj banci Srbije, kulturna aproprijacija. Imam rješenje: kada Srbija uđe u Eurozonu, neka i ona predloži Teslu. Svi sretni – zaključio je Milanović.

item - id = 1115004
related id = 0 -> 1146304
related id = 1 -> 1146030
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2021 02:40