StoryEditor
Hrvatskaburno na iblerovom trgu

Milanović: Ako izbacivanje Linića ne prođe na Glavnom odboru, to će značiti prijevremene izbore u Hrvatskoj

Piše PSD.
5. lipnja 2014. - 00:21
Predsjedništvo SDP-a u srijedu je odlučilo da bivšeg ministra financija Slavka Linića treba isključiti iz SDP-a. To je izrijekom zatražio premijer Zoran Milanović ustvrdivši da Linić svojim javnim istupima šteti ugledu stranke.

- Linić zaslužuje isključenje – ustvrdio je Milanović.

Protiv isključenja izjasnilo se četiri člana Predsjedništva: potpredsjednici Zlatko Komadina i Rajko Ostojić, šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić i ministar rada Mirando Mrsić. Ostali su šutjeli, izuzev Gordana Marasa, koji je otvoreno podržao ovaj Milanovićev potez.

Ovu oduku u subotu treba potvrditi Glavni odbor.

- Ako ovo ne prođe na Glavnom odboru, to će značiti prijevremene izbore u Hrvatskoj – ustvrdio je iza zatvorenih vrata na Iblerovom trgu Milanović, svjestan da će se izjašnjavanje za ili protiv isključivanja Linića tumačiti kao davanje ili uskraćivanje potpore njemu kao predsjedniku SDP-a i Vlade.

Ovaj Milanovićev potez otvorio je pravu igru prijestolja unutar SDP-a.
Netom nakon što je izašao sa sjenice Komadina je objavio da će se kandidirati za idućeg predsjednika SDP-a.

- Na idućim izborima kandidirat ću se za predsjednika stranke. Želim jasno reći da me ne zanima izvršna vlast – objavio je novinarima Komadina, znakovito napomenuvši da je "subota novi dan".

Time je unutarstranački rat ušao u sasvim novu fazu. Antimilanovićeva opozicija jasno je dala do znanja da aktualni predsjednik stranke ima alternativu i da je njegova pozicija nakon poraza na Europskim izborima ozbiljno uzdrmana.

Sada je sva pažnja usmjerena na 103 člana Glavnog odbora, koji u subotu moraju odlučiti hoće li Linić biti isključen iz SDP-a.

Milanovićevi oponenti će, prema neslužbenim informacijama, tražiti tajno glasanje i procjenjuju da bi u njemu mogli imati natpolovičnu većinu od 52 glasa.

U slučaju da idu na izravno rušenje Milanovića, trebali bi prikupiti podršku dvije trećine članova Glavnog odbora – čak 69 glasa - kako bi donijeli odluku o izvanrednim izborima za predsjednika SDP-a.

Ako pak uspiju srušiti odluku o isključenju Linića, time će de facto poslati jasnu poruku da stranačka baza ne podržava predsjednika stranke.

Jovanović: Nijedna ambicija SDP-ovaca ne može biti na štetu stranke

Željko Jovanović potvrdio je da je Predsjedništvo donijelo formalnu odluku o izbacivanju Linića iz SDP-a i da će takva odluka biti na dnevnom redu sjednice Glavnog odbora u subotu.

– Odlučili smo da nijedan interes, da nijedna ambicija SDP-ovaca ne može biti na štetu stranke. Jedini cilj SDP-a jest pojačati rast stranke i osigurati pobjedu SDP-a na idućim izborima -poručio je Jovanović.

O porazu ni riječi

O porazu na europskim izborima na Predsjedništvu SDP-a uopće nije bilo rasprave. Nitko nije doveo u pitanje imena koja su se našla na listi, kao ni činjenicu da je SDP na kraju dobio samo dva mandata, u odnosu na prošlogodišnjih pet.

Što su rekli o Liniću

Rajko Ostojić: Linić je u Vladi imao rezultate.

Davor Bernardić: Obračun nikome ništa nije donio. Treba naći snagu za zajedništvo i ubrzavanje reformi, kako bi građani počnu živjeti bolje, zbog toga smo tu.

Mirando Mrsić: Isključenje Linića nije dobro za SDP.

Marina KARLOVIĆ SABOLIĆ
Fotogalerija: Damir Krajač / CROPIX,
Goran Mehkek / CROPIX 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 07:43