StoryEditorOCM
Hrvatskašto vam se čini?

Mijenja se Zakon o radu: poslodavac će smjeti ulaziti u stan zaposlenika koji radi od kuće, produžuje se probni rad, ograničava broj ugovora... Ovo je devet ključnih promjena

Piše PSD
21. srpnja 2022. - 14:39

O promjenama u radnim odnosima koje dolaze 2023. godine novinari portala Savjeti.hr razgovarali su s odvjetnicima Dorom Ljevar i Danijelom Pribanićem

Izmjene Zakona o radu uvijek su popraćene žustrim raspravama u javnosti. Sada stiže novi prijedlog izmjena tog zakona, a ovo su najbitnije promjene:

1. Ograničenje broja ugovora o radu na određeno vrijeme na tri ugovora

Moguće će biti sklopiti samo tri ugovora o radu na određeno vrijeme ili aneksa ugovora kojima se određuje trajanje radnog odnosa kod istog poslodavca ili s njime povezanim poslodavcima.

Pauza između ugovora o radu na određeno vrijeme više neće biti dva mjeseca nego šest mjeseci.

Poslodavac će morati pisanim putem obrazložiti radniku zašto odbija sklopiti ugovor o radu na neodređeno vrijeme ako je radnik uspješno odradio probni rad i radi već duže od šest mjeseci.

Ovime će se smanjiti broj radnika koji rade na određeno vrijeme, a posebno ako ih se prebacuje iz tvrtke u tvrtku koje sve imaju istu obitelj kao vlasnike, ili ih se forsira da budu nezaposleni dva mjeseca dok ne istekne pauza do novog zapošljavanja na određeno vrijeme.

2. Poslodavac smije ulaziti u stan radnika koji radi od kuće

Poslodavci će trebati ugovoriti uvjete pod kojima će ulaziti u domove radnika koji rade od kuće kako bi mogli kontrolirati uvjete rada.

Rad od kuće će biti moguć ako zaštita na radu procijeni da postoji mali rizik od ozljede na radu.

Bit će moguće ugovoriti rad od kuće kao stalni rad ili kao povremen, a ako traje duže od 15 dana u kontinuitetu, poslodavac treba odrediti i iznos naknade režijskih troškova radnika.

Ovime se omogućuje provjera radi li radnik uistinu iz mjesta koje je prijavio, što je bitno zbog poreznih razloga - plaćanje prireza, zaštite na radu i primjene hrvatskog Zakona o radu.

3. Produženje probnog rada ako je radnik odsutan s rada

Probni rad će i dalje trajati najduže šest mjeseci.

Ovo do sada nije bilo moguće u privatnom sektoru i poslodavci su bili prisiljeni otkazati radniku u prvih šest mjeseci rada ili riskirati pa nastaviti radni odnos, iako se radnik nije imao prilike dokazati na probnom radu.

Probni rad se do sada smio ugovoriti na šest mjeseci iako je sam ugovor o radu bio sklopljen na šest mjeseci ili godinu dana. Time se je gubio smisao probnog rada, pa će po novom Zakonu trajanje probnog rada trebati biti proporcionalno trajanju ugovora o radu na određeno vrijeme.

4. Radnik se smije zapošljavati za dodatne poslove slobodno

Do sada je za dodatni rad bilo potrebno da radnik dobije suglasnost od svojeg matičnog poslodavca, što se mijenja i samo u rijetkim slučajevima se matični poslodavac smije usprotiviti tome da radnik u slobodno vrijeme ima dodatan posao.

Povećava se i broj radnih sati s 8 na 16 sati tjedno ako je ugovor o radu za dodatni rad sklopljen na četiri mjeseca ili kraće.

Ovime se želi potaknuti radnike da u slobodno vrijeme voze taksije, rade dostave, obavljaju čišćenja, i općenito da se zadovolji potreba za radnom snagom među domaćim radnicima.

Ostale izmjene pročitajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 15:55