StoryEditorOCM
HrvatskaNije sve tako žarko

Meteorolozi: Izgledna je mogućnost opasnog olujnog nevremena i tuče, ali oni se mogu predvidjeti tek sat ili dva prije

Piše vijesti sd
13. srpnja 2024. - 14:27
Dežurni prognostičari za vremenske analize DHMZ-a rekli su da  svaki dan postoji od tri do 30 posto vjerojatnosti za lokalna olujna nevremena (ilustracija)Srdjan Vrančić/Cropix

Hrvatska se i ovog vikenda nastavlja pržiti na temperaturama od 33 do 38 stupnjeva u sklopu, čini se, beskonačnog toplinskog vala. Crveni meteoalarm vrijedi za skoro cijelu zemlju, osim zagrebačke i dubrovačke regije koje su ove subote označene narančasto.

Nakon što je u petak kiša i tuča stigla iz Slovenije u Zagorje, kontaktirali smo dežurne prognostičare za vremenske analize DHMZ-a, kako bi provjerili može li se kroz sedam do deset dana očekivati rashlađenje ili slično nevrijeme u ostatku Hrvatske, piše Jutarnji list.

Rekli su nam da iako svaki dan postoji od tri do 30 posto vjerojatnosti za lokalna olujna nevremena, ona se ne mogu točno prognozirati do sat ili dva prije njihovih razvijanja. Vrijeme za sljedećih desetak dana također se još ne može točno prognozirati.

Subota i srijeda najkritičnije

Očekuje se sunčano, vruće i sparno vrijeme uz mogućnost pljuskova i tuče u unutrašnjosti, tijekom popodnevnih sati ove subote i sljedeći tjedan tijekom srijede, uz napomenu da je šansa ponovno maksimalno 30 posto.

Mogućnost lokalnih pljuskova uz grmljavinu najveća je u unutrašnjosti zemlje i gradovima poput Zagreba, Virovitice, Daruvara ili Čakovca, dok bi se ove nedjelje mogli razviti na istoku Hrvatske.

Uz nastavak vrućina i dalje se očekuju jutarnje temperature oko 20 stupnjeva i popodnevne oko 34 stupnja uz otprilike dva stupnja varijacije. Na moru će vrijeme biti još toplije i neugodnije, zbog više jutarnje temperature nego u unutrašnjosti zemlje.

Rekli su nam i kako nisu iznenađeni zbog jučerašnje kiše i tuče u Slavoniji, jer je normalna za ove mjesece i pojavljivala se tijekom prethodnih godina, ali ne očekuje se nevrijeme epskih razmjera u sljedećih tjedan dana.

image

Na moru će vrijeme biti još toplije i neugodnije, zbog više jutarnje temperature nego u unutrašnjosti zemlje. Šibenik

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 16:36