StoryEditorOCM
HrvatskaMeteorološki ekstrem

Stiže nam afrička anticiklona, u ponedjeljak će temperature u Hrvatskoj biti kao usred ljeta! Evo gdje će najviše upeći

Piše Ivan Šolić - Mali Vakula
4. travnja 2024. - 15:26

Kakva meteorološka "bomba", na samom početku travnja! Sinoptička situacija na prognostičkim kartama signalizira dolazak anticiklone s područja Afrike s kojom će temperature u našoj domovini otići u "nebesa" i dosegnuti nevjerojatne vrijednosti za ovo razdoblje godine, naime, u kontinentalnom dijelu "Lijepe naše" u ponedjeljak i utorak temperatura zraka u meteorološkom zaklonu mogla bi se "popeti" i preko 30 C, kako predviđaju pojedini visokorezolucijski prognostički modeli.

image

Ivan Šolić Mali Vakula

Već u jutarnjim satima prvog dana nadolazećeg tjedna temperatura bi u središnjem i zapadnom dijelu unutrašnjosti mogla doći do 30 C, pa će atmosferske prilike u Hrvatskoj u ponedjeljak biti prave ljetne. U Dalmaciji će "temperaturnu eksploziju" zaustaviti termoregulator-more čije se temperature u ovom trenutku kreću između 14 i 16 C pa, iako će biti vrlo toplo, temperature uz obalu neće dosegnuti vrijednosti onih na kontinentu.

image

Stiže afrička anticiklona /Pivotalweather

image

Odstupanje temperature zraka od višegodišnjega prosjeka /Meteociel.fr

Kada je pak o Dalmaciji riječ, najveće vrijednosti temperature zraka na 2 metra od tla mogle bi se mjeriti u zaleđu Zadra. "Afrička anticiklona" podići će živu u termometru u većem dijelu Europe, ekstremna odstupanja temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka pogodit će Francusku, Njemačku, Baltičke zemlje… Jedno je sigurno, ako se prognoze temperatura zraka za početak idućeg tjedna ostvare, u Lijepoj našoj će trebati krema za sunčanje i osvježenje.

image

Temperature zraka u Hrvatskoj u ponedjeljak 8. 4. 2024. /Meteoadriatic

image

d h m z

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 07:21