StoryEditor
HrvatskaSTIŽE PROMJENA

Meteorologinja Tea Blažević: Sutra nam stiže hladna fronta koja će u Dalmaciju donijeti buru i kišu! Evo kada možemo očekivati ljepše vrijeme...

Piše Vinko Paić
4. ožujka 2021. - 19:24
Tea BlaževićBoris Kovacev/Cropix

Pred nama je novi hladni val ove zime, a koliko će potrajati i kad nam se vraća toplije vrijeme pitali smo Teu Blažević, meteorologinju s N1 televizije.

Kakva nas promjena vremena očekuje sutra u Dalmaciji? Trebamo li pripremiti jakne, kapute, šalove i rukavice?

Sa sjeverozapada Europe stiže nam hladna fronta koja će promijeniti prilike diljem zemlje, pa tako i u Dalmaciji, gdje će, doduše, biti najmanje kiše. Ipak, treba računati na porast naoblake, osobito sutra u drugom dijelu dana, iako će se i sutra dati "uhvatiti" koja sunčeva zraka, osobito prijepodne. Promjena će se u Dalmaciji odraziti u obliku povremene kiše, većinom u drugom dijelu dana.

Koliko će dana trajati ova promjena?

Veći dio petka puhat će umjereno do umjereno jako jugo, tako da još sutra treba računati na ugodne prilike u Dalmaciji, i do 15,16 stupnjeva. Radi se o tome da će tek prema kraju dana vjetar mijenjati smjer na sjeverni, i zapuhat će bura, najprije na sjeveru Dalmacije, i tek će se u noći proširiti i do juga Jadrana. Subota će biti znatno vjetrovitija, osobito ujutro, s umjerenom do jakom burom, koja će pojačavati dojam hladnoće. Minimalne temperature bit će uglavnom u rasponu od 6,7 do najviše 10,11. Promjena će sama po sebi trajati vrlo kratko, kako će fronta brzo protutnjati našim krajevima pa će već tijekom subote poslijepodne bura slabjeti, a sredinom dana će se početi i razvedravati.

Zapuhat će, dakle, prva marčana bura. Kad se očekuju preostale dvije, tradicionalne za ožujak?

Pučka vjerovanja govore o tri marčane bure koje su uglavnom javljaju početkom, sredinom i krajem mjeseca, oko 7., 17., i 27.03., no riječ je o narodnom vjerovanju, i može se dogoditi da posve izostanu. Slijedi nam jedna burna epizoda, sutra, no vidjet ćemo kako će se dalje odvijati situacija po pitanju strujanja. Ipak, ožujak je jedan od najvjetrovitijih mjeseci u godini, tako da vjerujem da ćemo još pričati o buri.

Kada predviđate dolazak toplijih dana?

Proljeće kalendarski počinje 20.03., a već je nastupilo klimatološki, početkom ožujka. Što se vremenskih prilika, imali smo iznadprosječno topao početak, sad nam slijedi kratkotrajno zahladnjenje, nakon čega bismo vrlo vjerojatno imali nešto "normalniji" nastavak mjeseca, bez rekordnih temperatura, već bi temperaturne vrijednosti većinom bile oko prosjeka ili malo iznad. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 08:47