StoryEditor
HrvatskaSTIŽU VRUĆINE

Meteorologinja Tea Blažević donosi dugoročnu prognozu za ljeto: evo kakvo nas vrijeme čeka idućih mjeseci

Piše M.P.
4. lipnja 2021. - 19:51

Iako su se temperature zraka i danas poprilično približile brojci 30 u dolini Neretve i na širem području Knina, sutra će biti još koji stupanj toplije, kaže meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.

Aktualne temperature mora kreću se oko 20 stupnjeva. Najtoplije je oko područja Mljeta, gdje je temperatura oko 23 stupnja. More se ipak sporije grije od kontinanta stoga će mu trebati još malo da dosegne temperature ugodnije široj populaciji.

Zahvatio nas je val topline. Toplina se sa smjera JZ, područja Sjeverne Afrike, premješta prema našem području, stoga će i sutra diljem Hrvatske biti ljetni dojam.

image
- Ljetni mjeseci trebali bi biti nešto sušniji, kaže Tea Blažević.
Tomislav Kristo/Cropix

Vjerojatnost za nestabilnosti povećava se već u nedjelju, osobito u zapadnim područjima zemlje gdje bi poslijepodne i navečer moglo biti izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. U nedjelju je lokalno moguće i nevrijeme. Imate li velike planove, iskoristite subotu ili nedjelju prijepodne.

Prema AccuWeatheru, linija fonti ipak bi se postupno pomicala sjevernije od naših krajeva što bi otvorilo prostor sušnijim, ali i toplijim prilikama u svim ljetnim mjesecima.

I Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) kaže da se i u lipnju i u srpnju i u kolovozu osjeća pozitivno ljetno odstupanje u odnosu na višegodišnji prosjek. Vjerojatnost je veća u srpnju i kolovozu.

Što se oborina tiče, ljetni mjeseci trebali bi biti nešto sušniji ili bi količina oborine trebala biti oko one prosječne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. kolovoz 2021 21:44