StoryEditor
Hrvatskadan mladosti

Mesić u Kumrovcu: Svim sredstvima borit ćemo se protiv predstavljanja gubitnika kao pobjednika

Piše PSD.
23. svibnja 2015. - 18:29
¨Bivši hrvatski predsjednik i počasni predsjednik Saveza antifašista Hrvatske Stjepan Mesić u subotu je u Kumrovcu, na obilježavanju nekadašnjeg Dana mladosti, poručio kako se svim sredstvima treba boriti protiv povijesnog revizionizma i onih koji gubitnike u Drugom svjetskom ratu predstavljaju kao pobjednike.

"Borit ćemo se svim sredstvima protiv revizionista i predstavljanja gubitnika kao pobjednika, a pobjednika gubitnicima", istaknuo je Mesić, čije riječi u priopćenju prenosi Općina Kumrovec.

Pravu istinu, dodao je, treba prenositi generacijama koje dolaze, te se suprostaviti "galopirajućoj fašizaciji u Europi", upozorivši da će se Stari kontinent naći u velikim problemima ako to na vrijeme ne shvati i spriječi.

Iz Općine Kumrovec navode i kako se na svečanom programu ispred rodne kuće Josipa Broza Tita ove godine unatoč kiši okupilo oko sedam tisuća ljudi.

Njima se obratio i Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, ističući značaj Dana pobjede nad fašizmom i nacizmom.

Dragutin Ulama, načelnik Općine Kumrovec, izjavio je Dan mladosti za Kumrovec poseban dan.

"Činjenica da se jedna tako velika povijesna ličnost rodila u mjestu od 300 stanovnika je definitivno odredila put kojim ovdje idemo. Od toga ne možemo pobjeći, iako je bilo i takvih pokušaja u povijesti. Kumrovec želimo pozicionirati kao mjesto prijateljstva, mira i suradnje među narodima u regiji i Europi", poručio je Ulama.

Jasna Petek, zamjenica krapinsko-zagorskog župana za društvene djelatnosti, podsjetila je kako se ove godine Dan mladosti simbolično obilježava u godini kad se obilježava 70 godina od pobjede nad fašizmom i 35 godina od smrti Josipa Broza Tita. "Fašizam je najveće zlo koje se ikad dogodilo čovječanstvu, a Josip Broz Tito je to prepoznao te između njega i antifašističke borbe stoji znak jednakosti. Antifašizam je prepoznao i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman", poručila je Petek.

Posjetitelji manifestacije mogli su u Vili Kumrovec razgledati i novopostavljenu izložbu "Pokloni Josipu Brozu Titu iz Vile Zagorje". Izložbom je predstavljeno 105 doniranih predmeta koje je Tito primio 60-tih i 70-tih godina prošloga stoljeća, koji su iz Ureda Predsjednice na Pantovčaku dani Muzejima Hrvatskog zagorja u trajnu posudbu te pohranjeni u Muzeju "Staro selo" Kumrovec. Među njima je i Titova bista u mramoru, rad kipara Antuna Augustinčića, koja je smještena u rodnoj kući.

(H)
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2022 19:16