StoryEditor
HrvatskaPravda iz Strasbourga

Mesić opet tužio RH Europskom sudu za ljudska prava; Čedo Prodanović objasnio o čemu se radi: Presuda našeg suda bila je katastrofalna, vrijeđaju nebuloznim objedama, a ne smijete kritički odgovoriti!

Piše Anita Belak-Krile
26. rujna 2019. - 23:34

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uspio je pokrenuti već drugi postupak protiv Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava. S obzirom da više od 90 posto tužbi iz Hrvatske ne prolazi prvu stepenicu suda i ne uspije dospjeti ni u fazu procedure, Mesić može biti zadovoljan.

Informaciju koju je objavio Telegram potvrdio nam je Mesićev odvjetnik Čedo Prodanović, a također je i Europski sud u Strasbourgu na svojim je stranicama objavio priopćenje.

Riječ je o slučaju iz 2011. godine kad je Stjepan Mesić na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu proglašen krivim za klevetanje francuskog odvjetnika Ivana Jurašinovića.

Jurašinović je čekao da Mesića prestane štititi predsjednički imunitet i, čim su se stvorili uvjeti, podnio je tužbu kojom je od njega tražio i dobio naknadu štete u iznosu od 70.000 kuna. Mesić je morao podmiriti i sudske troškove u iznosu od pet i pol tisuća kuna.

Suđenje je ponavljano jer je zagrebački Županijski sud ukinuo prvu presudu suca Nikole Raguža iz 2008., no isti sudac je tri godine poslije ponovno donio istu odluku.

Odštetu francuskom odvjetniku hrvatskog podrijetla sudac je dosudio zbog Mesićeve izjave iz 2006., kad je Jurašinoviću javno poručio kako bi bilo najbolje da posjeti Vrapče jer tamo mogu pružiti takvim ljudima efikasnu pomoć.

"To je sjajna prilika, neće ga puno koštati, a naši liječnici su poznati po efikasnosti", kazao je tada Mesić. Francuski odvjetnik je, pak, tijekom postupka rekao da ga je Mesićeva izjava uvrijedila jer je u Vrapču psihijatrijska bolnica te da mu je ozbiljno narušila ugled u Francuskoj i obilježila ga kao ludog odvjetnika.

Spor između Mesića i Jurašinovića izbio je nakon što je odvjetnik u Francuskoj, u ime Marina Tomulića, podnio kaznenu prijavu protiv Marka Nikolića zbog pokušaja ubojstva. U njoj je naveo da je Mesić "svojevrstan politički patron naručitelja ubojstva Hrvoja Petrača".

Mesić je nakon toga novinarima dao spornu izjavu za koju njegov odvjetnik Čedo Prodanović tvrdi da je vrijednosni sud koji je predstavljao Mesićevu reakciju na nebulozne optužbe na njegov račun.

Nezadovoljan odlukom suda prema kojoj je morao platiti odštetu Jurašinoviću, Mesić je podnio tužbu Europskom sudu za ljudska prava. U njoj tvrdi da mu je presudom povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja koju jamči članak 10. Konvencije. Tužba je podnesena u travnju prošle godine, a Sud za ljudska prava sad je zatražio očitovanja od nadležnih organa Republike Hrvatske.

 – U nastavku procedure očekuje se očitovanje hrvatskih vlasti na konkretna pitanja suda. U svojoj tužbi mi smo postavili pitanje pravičnosti suđenja i istaknuli problem slobodnog izražavanja mišljenja. Presuda je u ovom slučaju bila katastrofalna. S jedne strane mogu se reći potpune besmislice, kao ta da je Mesić primao mito od francuskih tajnih službi, ali odgovor da takva tvrdnja nema veze s pameću ne smije se dati. Stoga smo postavili pitanje može li visokopozicionirani dužnosnik odgovoriti na objede koje mu se upute na kritički način – objašnjava Prodanović.

Od Republike Hrvatske sud u Strasbourgu sad traži da se očituje na pitanje znači li veća tolerancija, koja se od političara i drugih javnih osoba očekuje prema uvredljivim kritikama koje im se upućuju, da samo u tim slučajevima ne trebaju nužno podnositi tužbe i tražiti odštetu ili to istodobno znači da se i sami moraju suzdržati od kritičkih odgovora kojima bi mogli naškoditi onima koji su njih prvi uvrijedili.

Ovo je druga Mesićeva tužba koja je ušla u proceduru suda u Strasbourgu. U prvoj je bivši predsjednik tužio Hrvatsku za kršenje prava na zaštitu privatnog života i reputacije. Učinio je to nakon što su hrvatski sudovi odbili njegov zahtjev za odštetu, što ju je tražio od portala Dnevno.hr. koji je napisao da je primio mito u aferi "Patria". To suđenje još traje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 20:32