StoryEditorOCM
Hrvatskadi su pare?

Medicinske sestre iz ‘Slobodne‘ saznale da su imale pravo na popuste na benzin i taksije: ‘Ovo zvuči kao loša šala...‘ Psihološko proljeće nam je dostavilo ‘krvnu sliku‘ svih strukovnih komora

14. srpnja 2022. - 11:55

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) nam je potvrdila kako njezin predsjednik Mario Gazić (HDZ) prima plaću od bruto 30.000 kuna mjesečno, a objava te vijesti izazvala je veliko negodovanje među članovima te Komore. Brojne sestre i tehničari su nas kontaktirali komentirajući kako je sramota da čelnik Komore zarađuje takav novac dok oni istovremeno crnče za puno manje plaće. Pritom su prigovarali kako im je često veliki problem uopće stupiti u kontakt s čelnicima HKMS-a, a kamoli ostvariti neko od prava za koje u Komori tvrde da ih imaju.

Posebno im smeta što je Komora prije desetak godina, usprkos značajnim prihodima od članarina, ukinula sufinanciranje njihovog daljnjeg školovanja, a mnogi su se iščuđavali nad izjavom iz Komore u kojoj tvrde da su tijekom pandemije članovima osigurali popuste na benzin, opremanje doma i korištenje taksi prijevoza. 

Ovo zvuči kao loša šala! Prvi put čujem. Ajme, što smo se nauživali jeftinog benzina u koroni, samo su neki od komentara na ovu temu. Ukratko, nisu svi članovi Komore za ova svoja prava ni znali dok nismo jučer objavili članak, a kamoli da su ih konzumirali.

No, najviše ih boli ta visoka plaća šefa HKMS-a, koju baš oni iz mjeseca u mjesec financiraju, a da ih nitko ne pita žele li to. 

Podsjetimo, Gazić prima tek nešto sitno manji iznos od njegove prethodnice Slave Šepec, žene koja je godinama od javnosti tajila svoja primanja, a u međuvremenu i dočekala mirovinu u koju je otišla s poputbinom od pola milijuna kuna.

U Inicijativi Psihološko proljeće, koja propituje i glasno kritizira rad strukovnih komora i činjenicu da deseci tisuća ljudi od svake plaće silom zakona moraju izdvajati dio za prisilno članstvo u njima, odmah su izračunali da na Gazićevu plaću godišnje ode 360.000 kuna.

- Istovremeno, kao beneficiju svojih članova HKMS navodi da godišnje potroši čak 350.000 kuna za sufinanciranje školovanja i plaćanje kotizacije na stručnim usavršavanjima - jetko su primjetili.

Izračunali su i da medicinske sestre godišnje na račun svoje strukovne Komore uplate preko 14 milijuna kuna, a dostavili su nam i pomno izrađenu bazu podataka o poslovanju svih komora koju su izradili 2019. godine.

Između ostalog su uspjeli doći i do podatka da su djelatnici HKMS-a mjesečno zarađivali 18.973 kuna bruto, što nije malo, ali je opet dosta manje od njihove bivše šefice.

U nastavku pogledajte njihovu bazu podataka o poslovanju komora u kojoj su objavljeni njihova ukupna imovina, prihodi, posebno prihodi od članarina, rashodi za radnike, donacije, reprezentaciju, intelektualne i osobne usluge, te broj radnika koji je zaposlen u njima.

U Hrvatskoj postoje ukupno 24 strukovne komore, a tu su još i Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska poljoprivredna te Hrvatska gospodarska komora. Ova zadnja ima daleko najveći proračun i rashode. I imajte na umu, tako tvrde u HKMS-u, svi njihovi lideri svaki mjesec zarade tridesetak tisuća kuna bruto.

 

Baza Podataka o Poslovanju Strukovnih Komora 2012 2019 FINAL s Podacima o Placi by Slobodna Dalmacija on Scribd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2023 09:08