StoryEditorOCM
Hrvatskaljekovite alpe

Medicinska sestra: U Austriji se i najskuplje preglede čeka najviše mjesec dana, a hrvatski sustav u nečem je i bolji

Piše vijesti sd
28. ožujka 2023. - 22:03

Brojni liječnici i medicinske sestre napuštaju Hrvatsku u potrazi za boljim uvjetima. Sudeći po njihovu višegodišnjem nezadovoljstvu i reakcijama Ministarstva zdravstva što sada vodi do štrajka, moglo bi ih biti još i više.

Neki od hrvatskih liječnika i medicinskih sestara već toliko rade u inozemstvu da mogu dati kvalitetne usporedbe dvaju znanstvenih sustava.

Takva je medicinska sestra iz Slavonije Maja Epp u Beč je došla 1992.godine i radila u više bolnica. Za razliku od Hrvatske, za najskuplje preglede poput MR-a termin dobiješ najkasnije za nekoliko tjedana ili mjesec dana. Kaže da je kao medicinska sestra u Austriji imala neto mjesečnu plaću između 1800 i 2000 eura. "Plaća je bila pristojna i, ono što je najvažnije, sigurna", rekla je ona Snježani Herek za Večernji.hr.

 

image

U Austriji ti za MR ne treba kalendar od iduće godine (ilustracija)

Shutterstock

Međutim, i hrvatski zdravsrevni sustav ima prednosti pred austrijskim.

– Veća je kvaliteta medicinskog osoblja nego u Austriji. Medicinske sestre u Hrvatskoj puno više uče. Kada sam došla u Beč, austrijske su sestre imale trogodišnju školu bez mature. Naši liječnici, za razliku od austrijskih, ne traže po kodeksu lijekove koje trebaju propisa, znaju ih. Ali nikada kao stranac, bez obzira na to koliko si dobar, nećeš biti cijenjen kao tvoja kolegica ili kolega Austrijanac, o čemu mladi koji odlaze u inozemstvo ne znaju, rekla je Maja Epp za Večernji.hr.

O tome bi hrvatski medicinske sestre i liječnici trebali voditi računa kad odlaze, a Ministarstvo zdravstva trebalo bi poduzeti sve da se uvaži njihovo znanje i trud koji ulažu u rad, baš kao i želja da ostanu u domovini dokle god mogu izdržati.

image

Medicinska sestra iz Salzburga

AFP

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 13:00