StoryEditorOCM
HrvatskaMOŽE LI GORE?

Medicinska sestra iz Splita i njena obitelj nisu prve žrtve protivnika cjepiva: tragičnu smrt mladića iz Solina također su bešćutno iskoristili

Piše PSD
17. siječnja 2022. - 20:09

Umrla zdravstvena djelatnica iz Splita nije prvi slučaj da se tragedija koristi na najbešćutniji način. U studenom prošle godine, nakon smrti 24-godišnjaka iz Solina, također se dijelila lažna informacija da je preminuo od posljedica cijepljenja.

I tada se antivakseri nisu ustručavali i dijelili su osmrtnicu mladića s njegovom fotografijom i imenom i prezimenom. Uz navodno sućutne objave stavljali su potpuno lažan podatak o uzroku njegove smrti.

Izgubljeni mladi život koristio se bez ikakve sućuti u tolikoj mjeri da je prijatelj mladića reagirao ogorčenom objavom na društvenoj mreži kojom je osudio laži. Također je i u tom slučaju, kao i u slučaju medicinske sestre, HALMED demantirao da je smrt mladića povezana s cijepljenjem.

image
Objava s Facebook stranice Župa sv. Križ Split s lažnim navodom o uzroku smrti medicinske sestre iz Splita
Screenshot/Facebook

Osim HALMED-a, lažni navod o uzroku smrti medicinske sestre demantirao je i dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC Split. Također se saznalo kako u obiteljskoj anamnezi pokojnice imaju bolesti krvožilnog sustava.

Kazneni zakon navodi da onaj tko iznosi, pronosi ili širi glasine za koje zna da su lažne s ciljem da njima izazove uznemirenje većeg broja ljudi, i takvo uznemirenje i nastupi, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Nadalje, zakon propisuje kako onaj tko obavijesti policiju ili drugu javnu službu koja osigurava red ili pruža pomoć o navodnom događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe, iako zna da to nije istina, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Antivakserska lavina: lažnu tvrdnju o smrti medicinske sestre širi splitska Župa sv. Križa - Veli Varoš, fotografiju nesretne žene objavili su na Facebooku. Dijeli se i obmanjujuća audiosnimka, no za širenje lažnih glasina i godina dana zatvora

Meštrović demantirao da je medicinska sestra nakon booster doze preminula zbog posljedica cjepiva: Ne postoji veza između cijepljenja i tog tragičnog događaja

Župi sv. Križa iz Splita lažna vijest o uzroku smrti medicinske sestre nije prva: njihova stranica puna je antivakserske propagande, pogledajte što pišu. Sad govore i da su hakirani...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 06:35