StoryEditorOCM
Hrvatskadugo je vagala

Martina Dalić odlazi iz HDZ-a; Reiner: Mi nismo za neoliberalni pristup gospodarstvu

Piše PSD.
22. rujna 2014. - 19:32
17,32 - HDZ je u svojoj službenoj reakciji komentirao kako je Martina Dalić otišla jer joj je neoliberalni gospodarski koncept miliji od onog socijalno-tržišnog kakav oni u stranci  zastupaju.

- Kad govorimo o razlozima odlaska vjerojatno je jedan od razloga i činjenica da u svijetu postoje razlike u konceptima prema gospodarstvu. Postoji koncept socijalno-tržišnog gospodarstva koje zagovaraju demokršćanske stranke pa tako i HDZ u svom programu koji se još stvara. Postoji s druge strane i neoliberalni pristup gospodarstvu, jednu varijantu nažalost  proživljavamo i mi u Hrvatskoj. Gospođa Dalić je više zagovarala takav neoliberalni pristup i vjerojatno je to jedan od razloga zbog kojih je ona odlučila krenuti svojim putem i mi joj želimo sve najbolje – komentirao je u odlazak istaknute članice u ime stranke akademik Željko Riener.

U Središnjici HDZ-a novinarima je tumačio kako je Dalić imala drugačiji gospodarski koncept i da im je 'žao što nije mogla naći zajednički jezik s drugim stručnjacima u HDZ-u'.

- Gospođa Dalić je dugogodišnji član HDZ-a i bila je na svim vrhunskim pozicijama u stranci. Ona je cijenjeni stručnjak iz područja financija i mi joj želimo sve najbolje u njezinom budućem političkom životu – diplomatski je poručio Reiner i dodao kako stranka ne oskudijeva sa stručnim kadrom.

Jadranka Kosor: Dalić je rekla: 'Car je gol!' To je domoljubni čin!

– Ovo što je učinila kolegica Dalić za mene je domoljubni čin vrijedan svakog poštovanja. Ona nije izišla iz stranke zbog svojeg osobnog interesa, jer bi sigurno bila na listi za parlamentarne izbore. Učinila je to zato što nije osoba koja može gledati muljanje i stajati iza nečijih Potemkinova sela koja u stvarnosti ne postoje, nego postoje samo kao privid i opsjena – ocijenila je Jadranka Kosor, bivša HDZ-ova premijerka i nezavisna zastupnica.

Tvrdi kako je Dalić osoba s kojom nije uvijek ugodno razgovarati jer ide u srž, prezire demagogiju i uvijanje, govori konkretno.

– Ona je izravna i stručna, ima ljudski i moralni integritet i kad kaže "Car je gol!", onda je to doista tako – kaže Jadranka Kosor.

14,45 - Martina Dalić, saborska zastupnica HDZ-a i bivša ministrica financija donijela je odluku o izlasku iz HDZ-a. Iako je to, zbog nekoliko slučajeva u kojima se nije slagala sa stavom stranke ili nekim pojednicima u stranci, možda bilo i očekivano, potez Martine Dalić je za hrvatske prilike prilično rijetka "pojava" i iznimno časno političko djelovanje.

"Donijela sam odluku o izlasku iz HDZ-a. Ovu sam odluku donijela teško i vagala sam dugo. Međutim, u proteklom sam se razdoblju previše puta uvjerila da se vodstvo HDZ-a nije spremno jasno odrediti prema svojoj ekonomskoj platformi i odlučno graditi ekonomska rješenja kakva zahtijeva dubina i duljina krize.

Puno je retorike, stvaranja dojma i percepcije u javnosti, a stvarni sadržaj, posebno suočavanje sa složenošću i težinom mjera potrebnom za izvlačenje zemlje iz krize je manje važan ili u najboljem slučaju sekundaran. Za mene je daljnje sudjelovanje u takvom okruženju nemoguće jer sam danas potpuno uvjerena da se stvari neće promijeniti", pojasnila je izlazak iz HDZ-a Martina Dalić.

Prema njenim riječima, u HDZ-u nema niti dovoljno snage niti odlučnosti iskoračiti izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, dnevno političko kritizerstvo i bavljenje prošlošću.

"Pokušala sam svojim radom pronaći način za usklađivanje posebnosti političkog djelovanja i obraćanja s grubim zahtjevima naše ekonomske stvarnosti kako bi HDZ pripremio sebe, a i narod, na provođenje reformi i drugih ekonomskih mjera koje su nužan preduvjet ekonomskog oporavka i bez kojih će Hrvatska još dugo stagnirati.

Samo jedan primjer. Predložila sam vodstvu HDZ-a i pripremila u formi prijedloga zakona inicijativu za depolitizaciju državne i javne uprave i reformu sustava plaća na načelima stručnosti i rezultata rada. Ta je inicijativa ostala u ladici.

Nisam dobila podršku za podnošenje tih zakona u saborsku proceduru. Iz toga zaključujem da unatoč retorici, stvarne spremnosti za pripremanje reformu, njihovo javno tumačenje i kasnije provođenje u stvari nema", istaknula je bivša ministrica financija.

Piše Frenki Laušić, A. B. Krile
FOTO: DAVOR PONGRAČIĆ / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 09:29