StoryEditor
Hrvatskadobre vijesti

Markotić: Znanstvenici znaju u kojem smjeru u razvoju cjepiva treba ići. Izgleda da je jedno cjepivo uspostavljeno u SAD-u

Piše PSD
4. travnja 2020. - 20:58
Tomislav Krišto/HANZA MEDIA

Ravnateljica klinike 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić gostovala je večeras u Dnevniku HTV-a. Komentirala je trenutno stanje u Hrvatskoj i naglasila da je svaki ljudski život jednako bitan i jednako važan.

- Iako imamo manje brojeve, ne smijemo se opuštati i dopuštati da se naši ljudi razbole, završe na respiratoru ili da umru. Na respiratoru je 17 ljudi, to su većinom pacijenti starije dobi, iako ima njih 4-5 srednje do mlađe dobi, ne obolijevaju samo starije osobe. Svaka životna dob ima svoju vrijednost, važno je da se držimo uputa koje daje Stožer i da postoji socijalna distanca. Socijalna distanca u ovoj epidemiji je presudna, važno je ne okupljati se.

Naglasila je Markotić da samo zajedno možemo uspjeti.

- To bi bilo, kako se sad držimo, mogli bismo reći da stvar držimo pod kontrolom, moramo se držati toga, a ne se odmah ohrabriti, a ne odmah izlaziti, ovaj virus ima neke čudi koje je teško objasniti.

- Medicinska tehnika je napredna, vrhunska, prije tri tjedna izašla je studija kineskih stručnjaka, o djelovanju virusa, vezivanja, strukturi virusa, to nam daje veliku šansu da znanstvenici znaju u kojem smjeru u razvoju cjepiva treba ići. Izgleda da je uspostavljeno jedno cjepivo u SAD-u, ima nekih izgleda da bi se moglo ići prema prvoj fazi kliničkih ispitivanja, izjavila je Markotić za HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 13:43