StoryEditorOCM
HrvatskaSTABILNO ZA SADA

Markotić o koroni i prognozama za jesen: Prijeti nova varijanta omikrona, ima više mutacija nego ove dosada

Piše VIJESTI SD
30. kolovoza 2023. - 22:32

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar zdravstva Vili Beroš i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić obišli su zgradu Patologije te otvorili novu ljekarnu u sklopu te klinike, a tom prigodom Markotić je komentirala trenutnu situaciju s koronavirusom.

- Situacija je trenutno s brojem oboljelih od korone stabilna i to možete vidjeti na portalima, nešto malo se bilježi trend povećanja, međutim samo u broju oboljelih ne hospitaliziranih ili umrlih i tako je u većini zemalja Europe trenutno, piše HRT.

Bez relevantnih podataka

Ono što se sada prati je jedna nova varijanta omikrona koja ima nešto više mutacija nego što su imale ove dosada, nema zasada relevantnih podataka koji bi govorili o tome da se radi o težoj kliničkoj slici ili da te varijante ne bi mogle biti detektirane postojećim kliničkim testovima niti da postojeći lijekovi ili cjepiva ne djeluju, istaknula je Markotić.

- Ono što ćemo vjerojatno imati i sada je ono što imamo zadnje dvije godine, a to je da će u velikoj većini slučajeva postojeći lijekovi djelovati. Cjepiva, a i ide i nova generacija cjepiva, štite i od oboljevanja i težih oblika bolesti, ali ne i  sto posto od infekcije. Nadam se da ćemo kao južna hemisfera tijekom zime proći relativno dobro priču s koronom ove godine.

Bez novih sojeva

Prema izvješću sa službene stranice koronavirus.hr u posljednjih sedam dana zabilježena su 153 nova slučaja, trenutno su aktivna 272 slučaja, a umrlo je pet osoba. U Hrvatskoj novi sojevi virusa nisu zabilježeni.

Markotić je dodala kako će se pratiti preporuke Europskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije "a oni koji su ugroženi su starije osobe s brojnim kroničnim bolestima".  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:55