Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
HrvatskaTAJNA SLUŽBA I JAVNA NATEZANJA

Markićevu kandidaturu za šefa SOA-e otkrili oni koji ga ne žele

Piše Vedran Marjanović
23. ožujka 2016. - 00:18
Dubrovnik, 060712. Croatia Summit 2012 - Izgradnja drzave i EU iskustvo odrzava se 6. i 7. srpnja u hotelu Palace u Dubrovniku pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.Vlada RH domacin je sedme medjunarodne konferencije predsjednika Vlada, ministara vanjskih poslova i predstavnika iz zemalja Europe, Sjeverne Amerike i juznog Mediterana. Na fotografiji: osiguranje ispred hotela Palace. Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Sukob unutar vladajuće koalicije oko kontrole nad Središnjom obavještajnom agencijom (SOA) produbljen je jučer na više razboja. Prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je da HDZ ima dva kandidata za ravnatelja SOA-e, stavivši do znanja da nijedan od njih nije Daniel Markić, navodni kandidat premijera Tihomira Oreškovića, suborac Ante Gotovine kojeg potonji javno hvali, ali i djelatnik SOA-e o kojem se jučer na raznim portalima plasirala bujica trećerazrednih glasina s ciljem Markićeve diskreditacije.

– Naravno da se ravnatelja tajne službe u razvijenim i uređenim državama ne bira u javnoj diskusiji, natjecanjem kandidata kroz medijske napise koji ga favoriziraju ili otpisuju, kao što je ovo čemu svjedočimo u Hrvatskoj iz dana u dan – komentira najnoviji razvoj događaja oko kontrole nad tajnim službama Joško Morić, bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova i stručnjak za sigurnosno-policijska pitanja. Pravo je pitanje, smatra Morić, odakle Markićevo ime u spekulacijama o novom ravnatelju SOA-e.

– Kome odgovara da se Markića kao djelatnika službe na ovaj način razvlači po medijima? Da se otkriva što radi i što je sve radio? Sve to sigurno ne odgovara gospodinu Markiću i onima koji ga podržavaju kao kandidata za ravnatelja. Ali takva situacija odgovara nekim vrlo utjecajnim pojedincima u sadašnjoj vlasti koji imaju policijskog i obavještajnog iskustva, a koji žele Markića na ovaj način unaprijed diskreditirati kako bi prošao neki drugi kandidat – zaključuje naš sugovornik, ciljajući očito na prvog potpredsjednika Vlade i njegova suradnika Milijana Brkića.

I Vlasnović u igri

I u krugovima vladajuće koalicije suprotstavljenima HDZ-u po pitanju SOA-e jučer se moglo čuti da su Markića isturili oni koji ga zapravo žele skloniti iz kombinacija za novog ravnatelja SOA-e. Teško se ne složiti s onima koji tvrde da Markiću sve ovo, ako je zaista kandidat, može samo štetiti.

Dio portala koji se bavi diskreditacijom Markića, objavljujući, primjerice, glasine da je Markić slavio hapšenje generala Gotovine 2005. te da ima problematične dokumente o školovanju iz Francuske, čak smatra da je Markić već izbačen iz igre. Pa spekulira da će krug oko premijera Oreškovića sada u igru uvesti novog kandidata, Marina Vlasnovića, također djelatnika SOA-e.

Karamarko nije otkrio tko su kandidati HDZ-a za novog ravnatelja SOA-e, ali je na pitanja o Markiću odgovarao spominjući stručnost i nekompromitiranost u odnosu na afere iz bliže prošlosti te službe. Jasno je da Markić za HDZ ne može proći.

Sve se to događa dok je ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić živ i zdrav na svojoj funkciji. Djelomično opozvan, doduše, prije četrdesetak dana odlukom predsjednice Republike, ali još uvijek na mjestu ravnatelja Agencije.

– U slučaju smjene Lozančića, predsjednica Republike napravila je ključnu grešku koja je proizvela ovo stanje, potpisavši odluku o Lozančićevoj smjeni bez nužnog dogovora s premijerom. Još je dubioznija rečenica iz priopćenja predsjednice Republike u kojoj se ravnatelja SOA-e sumnjiči za nezakonitu primjenu ovlasti ravnatelja SOA-e. Ako je bilo nezakonitosti, ta stvar ne rješava se smjenom, nego na drugi način, odnosno istragom ima li u postupanju ravnatelja SOA-e obilježja kaznenog djela.

U slučaju da istraga pokaže da postoje obilježja nezakonitog postupanja, smjena se podrazumijeva, a sankcije su vrlo jasne – komentira za "Slobodnu" Morić, koji nalazi dosta sličnosti u aferi koja je stvorena oko Lozančića i u onoj oko sada već bivšeg ravnatelja PNUSKOK-a Marija Bertine. I kod zahtjeva za smjenom Bertine stavljena je optužba ili sumnja na nezakonito postupanje, a iza svega se, cijeni Morić, vjerojatno kriju politički motivi.

Odmjeravanje snaga

- Više od mjesec dana nakon odluke predsjednice države o Lozančiću, nemamo dokaze o nezakonitom postupanju ravnatelja SOA-e, pa je očito riječ o politički motiviranoj odluci predsjednice države. A motiv je, prema svemu sudeći, odmjeravanje političke snage u odnosu na premijera – ističe naš sugovornik.

Predsjednica Republike zacijelo je očekivala da Lozančić, nakon svega što mu se službeno i neslužbeno stavljalo na teret, sam odstupi. A u drugom koraku, ako se Lozančić sam ne pokupi, šefica države računala je na potporu premijera Oreškovića u smjeni na čelu SOA-e. Predsjednica je i jučer ponovila da dosadašnji šef SOA-e ne uživa njezino povjerenje: "Da mi predsjednica otkaže povjerenje, ja bih na njegovom mjestu doista potražila drugi posao", naglasila je.

No, zasad se izjalovilo i jedno i drugo očekivanje s Pantovčaka jer bi Lozančić ostavkom posredno priznao sve što mu se stavlja na teret, a nije, kako je upozorio i Morić, riječ o banalnim stvarima. Otpor premijera Oreškovića uslijedio je jer si nije htio priuštiti model prema kojem premijer samo stavlja pečat na odluke koje su donesene drugdje.

Pozvavši Lozančića u Banske dvore na razgovor desetak dana nakon spomenute odluke Kolinde Grabar-Kitarović, Orešković je povukao fer potez prema svima u ovoj priči. Kako se nakon tog razgovora ništa loše za Lozančića nije dogodilo, jasno je koliko su utemeljene optužbe protiv aktualnog ravnatelja SOA-e, kojemu mandat ionako istječe u listopadu ove godine.


Tko je Daniel Markić?

O trenutnom načelniku za međunarodnu suradnju Središnje obavještajne agencije Danielu Markiću, po prirodi posla koji obavlja, šira javnost malo zna. Ne postoji, među ostalim, ni javno dostupna Markićeva fotografija. Umirovljeni general Ante Gotovina potvrdio je medijima da je Markića upoznao kao povratnika iz Francuske 1991., kada su se obojica pridružila prvoj gardijskoj brigadi "Tigrovi", a obojica su kao pripadnici te proslavljene postrojbe i ranjeni u ratu.

Gotovina je stajao iza prijedloga da se Markića predloži za obavještajni rad, nakon čega je Markić počeo raditi u tadašnjem HIS-u. Riječ je o tajnoj službi koja je u vrijeme rata u BiH bila dosta angažirana u susjednoj državi, a krugovi neskloni Markiću kao mogućem ravnatelju SOA-e navode da je i on sudjelovao u operacijama službe u BiH.

Isti krugovi povezuju ga s umirovljenim generalom Antom Rosom i legionarskim kružokom oko Rose, kojem je, među ostalima, pripadao i atentator na Vjeku Sliška James Marthy Cappiau. O časnicima i vojnicima pristiglima ranih devedesetih iz francuske Legije časti u HV i utjecaju koji su legionari poslije ostvarili u vojsci i izvan nje, isplele su se razne priče i legende, pa ne čudi da se sada i Markića "secira" na taj način.

#SOA#DANIEL MARKIć

Izdvojeno