StoryEditor

Mario Zubović razriješen s dužnosti političkog tajnika HDZ-a

Piše PSD.
12. siječnja 2010. - 16:14

 

Nakon stranačkog brisanja njegovog velikog prijatelja i političkog pokrovitelja Ive Sanadera, bez svih funkcija u HDZ-u te u parlamentu ostaje i saborski zastupnik i član Predsjedništva HDZ-a, poznati zagrebački stomatolog Mario Zubović.

Odlukom Predsjedništva HDZ-a u utorak, Zubović će i dalje ostati član HDZ-a i saborski zastupnik jer je njegov mandat neotuđiv ali zbog pomaganja Ivi Sanaderu u organiziranju stranačkog puča i poznate rečenice «Treba te predsjednik Sanader» kojom je pozvao HDZ-ove zastupnike na nedjeljni sastanak u središnjicu razriješen je s dužnosti političkog tajnika HDZ-a.

Razrješenjem s te dužnosti, automatski prestaje biti i član Predsjedništva. Također vodstvo HDZ-a, uputilo je jučer i formalan prijedlog Klubu zastupnika HDZ-a u Saboru da Zubovića smijene s mjesta potpredsjednika kluba HDZ-a u parlamentu te da se pokrene postupak njegova razrješenja s dužnosti predsjednika Odbora za vanjsku politiku i predsjednika saborskog Izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-Europske unije.

Gubitkom funkcije šefa saborskog Odbora Zuboviću će se stanjiti i plaća za oko 3500 kuna. Prema imovinskoj kartici Zubović mjesečno prima 20.130 kuna plaće, a ona će ubuduće iznositi oko 16.500 kuna.

Smjene Zubovića sa svih funkcija u službenom priopćenju HDZ-a objašnjenje su 'njegovim stajalištima i propustima koji su u suprotnosti s Programom i Statutom stranke'.

- Na sjednici predsjedništva nekoliko je članova vodstva pitalo kolegu Zubovića zašto je bojkotirao predsjedničku kampanju Andrije Hebranga i zašto mu nije došao na skup u Zagrebu, no on je samo šutio. Nije rekao ni riječ – ispričao nam je visoki dužnosnik HDZ-a.

Nakon odluke Predsjedništva, Zubović je isključio mobitel i novinarima je bio nedostupan, no već prije opravdao se javno da je telefonski obavijestio Hebranga da osobno neće doći na njegov skup jer zbog obveza mora otputovati iz Zagreba.

 «Tog petka poslijepodne padala je kiša i nije se skupilo puno ljudi i sada Andrija na osnovu toga izvlači zaključak da ja nisam bio za njega. Učinio sam u kampanji za njega i za HDZ sve što sam mogao, a od tih 8,68 posto glasova što ih je u prvom krugu dobio u Zagrebu bio i moj glas – opravdavao se prije sjednice Zubović koji je neraskidivo prijateljstvo sa Sanaderom potvrdio i kada je uz Luku Bebića i Damira Polančeca glasovao protiv Sanaderovog brisanja iz HDZ-a, ali i u trenucima kada je Sanader tražio zaklon nakon iznenadnog povlačenja s premijerskog mjesta. Našao ga je na 'Malo vitra', jahti čije se vlasništvo pripisuje Zubovićevom zetu.

Vodstvo HDZ-a je jučer raspravljalo i o rezultatima predsjedničkih izbora, no nikakav zaključak nije donesen budući cjelokupna analiza na terenu nije gotova te će se o tome još razgovarati.

                                                                                                           Anita Belak-Krile

#MARIOZUBOVIć#HDZ

Izdvojeno