StoryEditor
Hrvatskapregovori

Marić: Prijedlog Vlade nije smanjivanje plaća u državnim službama, već dinamika povećanja. Sindikati: Treba povećati osnovicu i isplatiti božićnicu

28. listopada 2020. - 12:36
Bruno Konjević/Cropix

Sindikati državnih službi poručili su u srijedu nakon sastanka s predstavnicima Vlade da božićnice treba isplatiti, kao i dogovoreno povećanje osnovice od 2+2 posto od 1. siječnja 2021. godine, smatrajući kako bi to bila svojevrsna nagrada radnicima u teškoj situaciji.

"S obzirom na situaciju s koronavirusom i generalno situaciju u proračunu, imamo razumijevanje. Međutim, s ozbirom na izloženost državnih službenika, policajaca i drugih koji cijelo vrijeme pandemije rade s povećanim opsegom posla, smatramo da bi ovo bila svojevrsna nagrada", rekla je novinarima predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković.

Kao i sindikati javnih službi, sindikati državnih službi smatraju da božićnice treba isplatiti, a dogovoreno povećanje osnovice treba provesti od 1. siječnja.

Šušković kaže da će Vladin prijedlog o neisplati božićnica biti tema na sljedećem sastanku, kada službeno dođe prijedlog u pisanom obliku, nakon čega će ga dati članstvu na razmatranje.

"Vidjet ćemo kakav je stav članova, ali mislim da se članstvo slaže s time da božićnice treba isplatiti", poručila je Šušković.

Ministar financija Zdravko Marić obrazložio je Vladine prijedloge stanjem u proračunu, padom BDP-a i proračunskim deficitom. "Nije rekao da nema novaca već da bi bilo razumno razgovarati o tome kao o eventualnoj suspenziji. O ostalim pravima nismo razgovarali", kazala je Šušković.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je kako je teško očekivati da će Vlada u trenutnoj situaciji ići u smjeru povećanja plaća i prava zaposlenih u državnim službama.

"Mi ćemo pregovarati u dobroj vjeri. Nećemo se zaletavati, čekamo sljedeći sastanak i konkretnije stvari", poručio je Lončar.

Marić: U svim tim projekcijama i dalje nedostaje ključna varijabla

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako sa sindikatima javnih i državnih službi nisu raspravljali o smanjivanju plaća, već o dinamici njihova povećanja u kontekstu trenutnih okolnosti pandemije i prateće krize.
"Mi ćemo uputiti naš prijedlog vezano za dinamiku rasta osnovice.

Svjesni smo napora zdravstvenog i policijskog osoblja, ali i nekih drugih, kao što je socijalna skrb. Nije prijedlog bio da otvaramo temu o nekakvom smanjivanju plaća, nego o dinamici povećanja u kontekstu svih okolnosti i da se nagradi, koliko je moguće, rad i doprinos", rekao je Marić novinarima nakon sastanka sa sindikatima javnih i državnih službi.

Istaknuo je kako je današnji inicijalni sastanak poslužio da Vlada sindikatima predstavi stanje i projekcije gospodarskog i proračunskog stanja države.

"Znamo i sami da u svim tim projekcijama i dalje nedostaje ključna varijabla, a to je pitanje cjepiva i sve vezano uz zdravstvenu epidemiološku sliku", naglasio je Marić.

Smatra kako je inicijalna reakcija sindikata, koji su odbili Vladine prijedloge, njihovo legitimno pravo, ali će nastaviti dijalog.
"Niti jednog trenutka isplata plaća ni mirovina nije došla pod znak pitanja. Činit ćemo sve da niti neće dolaziti pod znak pitanja", poručio je Marić.

Dok postoji ova razina neizvjesnosti s obzirom na korona krizu i njezin utjecaj na gospodarstvo, ideja je da se visina i dinamika povećanja plaća dodatno razmotri, a prijedlog Vlade ne ide u smjeru smanjenja plaća.

"Moramo biti maksimalno spremni za bilo kakve nove okolnosti", naglasio je Marić.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. studeni 2020 13:57