StoryEditor
HrvatskaMINISTAR FINANCIJA

Marić o porukama Josipe Rimac i Gabrijele Žalac: Samo sam im odgovarao...

Piše JL
6. svibnja 2021. - 10:42
Damjan Tadic/Cropix

Ministar financija Zdravko Marić na konferenciji za medije u Banskim dvorima govori o Nacionalnom planu oporavka i otpornosti - piše Jutarnji list.

Marić je kazao da će se u sljedećih desetak dana usuglašavati dokumenti sa stručnim službama i Europskom komisijom. 

- Ukupna vrijednost plana je 6,3 milijarde eura. Fokus je na bespovratnim sredstvima. U samom dokumentu je opis 77 reformi i 152 ulaganja na koja će ta sredstva biti usmjerena. Ovi novci nisu namijenjeni za krpanje rupa već reforme - kazao je Marić.

Marić je kazao kako plan mora sadržavati određene kriterije kao što je digitalizacija i prelazak na zeleno gospodarstvo. Kazao je i da je dobra strana dokumenta što gleda unaprijed. 

- Ekonomisti znaju da su krize ciklične i da možete očekivati i sljedeću krizu - kazao je. 

Marić je kazao kako Hrvatska ima nekoliko specifičnosti kao što je potres i njegove posljedice, te proces uvođenja eura. 

 -  Ako govorimo o javnoj upravi, to je jedna od onih stvari koje će osjetiti privatni sektor. Slično je i s obrazovanjem, znanosti - kazao je.

Marić je kazao i da nije potrebno raditi razliku između privatnog i javnog, već je svima u koristi da plan dobije zeleno svjetlo. Najavio je kako će se unaprijediti fiskalni okvir zakonskim rješenjem.

- Mi smo uspjeli u ovoj fazi uključiti brojke za iduće trogodišnje razdoblje i efekte MPO-a. U prvoj godini manji iznos, jer dokument još nije dobio zeleno svjetlo. Efekti povlačenja predujma su vidljivi 0,3 posto, u iduće dvije godine efekti su puno vidljiviji - kazao je.

Kazao je i da reforma obrazovanja znači puno za doprinos ljudskog kapitala. 

- Tu se ocrtava transformativni efekt. Samo tržište rada pada pod tu kategoriju. S druge strane, pravosuđe nije samo u aspektu pravosudnog rada već je efekt i na gospodarstvo. Sve to utječe na gospodarsku klimu - kazao je Marić.

Marić je kazao da očekuje da će Europska komisija odobriti plan u narednim mjesecima. Kazao je i da fokus dokumenta ne odstupa od onoga što vide u Vladi te da je sustav upravljanja kakav će zaživjeti očekivan. 

Marić je komentirao i kredit HBOR-a koji je odobren Milenku Bašiću i C.E.M.P.-u. 

- Nije stvar konspiracije. Da čujem investitora kojeg nisam poznavao što ima za reći, o čemu se u projektu radi. Maksimalno što od mene možete dobiti je da ću sjesti, porazgovarati i saslušati i eventualno uputiti prema stručnim službama, u ovom konkretnom slučaju HBOR-a, da se sve rečeno svede na operativnu razinu, bez intervencije. Moja zadaća je štititi službe, Upravu i cijelu banku kao takvu da rade nepristrano sukladno bankarskoj praksi, a to je činjeno i u ovom kreditu.

- Kredit je odobren kada su svi uvjeti ispoštovani. Temeljem toga što su transkripti izašli u j javnost pa se stječu nekakvi dojmovi kako je netko ovako ili onako mislio na početku ili na kraju. Razlika od sjednice Nadzornog odbora kada je to bilo pod točkom razno, pod točka je bila informacija Uprave i stručnih službi o tijeku razgovora o tom prijedlogu projekta.

- Nije ni prvi ni zadnji puta da je Uprava prezentirala informaciju o statusu. Od prvog do trećeg mjeseca ispunjeni su uvjeti. Dokumentacija je dostavljena, iznos je smanjen, sve što je traženo je napravljeno i nije bilo elementa da se kredit ne odobri - kazao je Marić.

Komentirao je i poruke Josipe Rimac i Gabrijele Žalac u kojima je spomenut. 

- Samo sam odgovarao na te poruke. Svakom na volju kako će pojedine stvari komentirati, s kolegama u Vladi razmjenjujem poruke, pozive. Izvlačiti nešto iz konteksta je moguće i mogu se donositi zaključci. Kako god mi to nazivali, interes, zanimanje, pritisak, zadaća svakog, govorit ću o sebi osobno, oduprijeti se tome svemu i učiniti sve da rad službi bude nepristran - kazao je. 

- Netko me spomenuo u nekim porukama. Ja sam se aktivirao. Oko čega? Ne znam, niti bih mogao ništa od toga komentirati - kazao je.

Na opasku da se možda aktivirao oko kredita HBOR-a, Marić je samo odgovorio: - Ne. Točka.

Komentirao je i riječi premijera Andreja Plenkovića koji je kazao da ako se na nekog vrši pritisak da mu to treba signalizirati.

- Naravno da predsjednik Vlade treba imati informacije. U tom konkretnom slučaju i tim okolnostima kakvi jesu ja sam dao podršku HBOR-u, Upravi, da ustraju u svojim zahtjevima. Kad su ispunjeni svi uvjeti kredit kao takav je bio odobren - kazao je. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 05:18