StoryEditor
Hrvatskaizjave ministara

Marić: Rebalansom ćemo za veledrogerije osigurati 1,8 milijardi kuna. Beroš o smrti maturantice u Splitu: Vjerujem da je struka rekla sve

Piše PSD.
26. listopada 2020. - 15:40
Bruno Konjević/Cropix

Danas je održana sjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na temu 'Stanje u zdravstvu - dugovi', sazvana na temelju zahtjeva trećine članova Odbora, a zbog prestanka isporuke lijekova za 33 bolnice, odnosno zbog dugova u hrvatskome zdravstvu.

Sjednici su, putem video veze, prisustvovali ministri zdravstva i financija, Vili Beroš i Zdravko Marić. Ministri Vili Beroš i Zdravko Marić nakon sastanka Odbora, sastali su se i s predstavnicima veledrogerija, javlja N1.

"Rasprava se odužila, zaključke ćemo donijeti idući tjedan i prezentirati ih", izvijestila je nakon sjednice predsjednica Odbora Renata Sabljar-Dračevac.

Dodala je kako su ministri vrlo podrobno odgovarali na pitanja članova Odbora.

"Naša ozbiljnost prema zdravstvenom sustavu mora biti bolja, dosad je odnos bio maćehinski", poručila je te dodala kako nema smisla govoriti o prošlosti.

"Ministar Beroš na sastanku je potvrdio da se razmišlja o uvođenju u sustav dodatnih njegovatelja i njegovateljica sa Zavoda za zapošljavanje", izvijestila je Sabljak-Dračevac.

Iznijela je podatak da se 80 do 90 posto svih sredstava koje bolnice dobivaju - troši na plaće zaposlenika.

"Bilo je pozitivno, posebno jer je ministar Marić rekao da si je kao osoban cilj zadao da se o dugovima u zdravstvu više ne priča", rečeno je poslije sastanka.

Ministar Marić kaže da je dobro. "Kako je glasnogovornik vlade i rekao, otišli smo se testirati. Dobio sam danas test da je negativan. Osjećam se dobro", kazao je ministar.

Marić: Sastanak je protekao dobro

Što se sastanka tiče, kaže sljedeće: "Mislim da je protekao dobro. Ima turbulencija, ovisno o okolnostima. Svi se slažemo da je zdravstveni sustav bitan."

"Sastanak je bio konstruktivan, ne mogu reći o kojem se iznosu radi. Ali isporuka lijekova još će biti otežana. Rebalans se očekuje u studenom", rečeno je na presici.

image
Bruno Konjević/Cropix

"Mi i dalje govorimo o činjenici da sustav mjesečno generira nove obaveze. Prosječno 220 milijuna kuna. Problematika je izuzetno složena. Rekli smo prije nekog vremena da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ne dođe do problema u opskrbi lijekova, ali da je nužno da se donesu mjere kako ne bi došlo do generiranja novih dugova", dodao je ministar Marić.

"Opcija je i da se država zaduži, kao i neke druge izvedenice, jer država je učinila u javnim financijama iskorake da može o takvim stvarima razmišljati. Međutim, vladu zanima kako staviti financijski održiv sustav da se nove obveze ne generiraju''.

Kaže kako prije rebalansa proračuna, zakonski više nema prostora za plaćanje, kaže Marić. "Mi ne možemo ništa prije rebalansa, a u tom periodu moramo vidjeti kako da se nastavi opskrba."

Za ovaj problem bit će ukupno plaćeno milijardu i 800 milijuna kuna. Mirovine nisu pod znakom pitanja, opet je istaknuo.

"Izložili smo danas ono što smo započeli na prošlom sastanku. Govorimo o razdoblju od oko tri tjedna pred nama, a naša je ideja svesti rokove plaćanja na razuman rok i počistiti sve", rekao je Marić i najavio da će o detaljima rebalansa proračuna biti više riječi u četvrtak.

Beroš: Osjećam se dobro, virusa se ne bojim

"Zasad još pojedine bolnice nisu iskazale nedostatak lijekova", kazao je ministar Beroš. "Osjećam se dobro. Virusa se ne bojim", dodaje.

Referirao se na slučaj KB Dubrava. Nakon što je dobio informacije o pismu nazvao je u Dubravu, rečeno mi je da je moguće da netko ne dobije obrok. Zato je poslao inspekciju, kazao je ministar.

"Poslao sam zdravstvenu inspekciju u KB Dubrava da vidimo kakvo je stanje. Ta bolnica igra važnu ulogu u borbi s koronavirusom. Zatražio sam izvješće, još ga nisam dobio. Nemam informaciju da je došlo do nestašice lijekova", govori ministar.

"Mene kao ministra zdravstva izrazito brine što broj hospitaliziranih raste. Imamo planove, tu su sekundarni i tercijarni centri i oni će se popunjavati onom dinamikom kojom budu dolazili bolesnici", dodaje.

"Veći izazov mogli bi predstavljati zdravstveni radnici koji bi mogli nedostajati", istaknuo je ministar.

Ministarstvo zdravstva ne može odgovoriti na pitanje koliko košta najam Arene. "Kao što smo to i proljetos napravili, kada epidemija počne jenjavati i broj zaraženih se ustabili na niskom broju, onda ćemo raspremiti Arenu", kazao je.

Ukazuje na nesrazmjer onoga koliko se ulaže u zdravstveni sustav i onoga koliko se pruža građanima RH.

''Zdravstveni sustavi poskupljuju na godišnjoj razini. Mora se pojačati punjenje zdravstvenog budžeta. Ovi problemi u zdravstvu traju desetljećima.", ističe ministar Beroš.

Ministar je komentirao i smrt 17-godišnje djevojke u Splitu:

"Ne mogu izlaziti u javnost s detaljima, ali da, imala je određenu problematniku respiratornu i kardiološku, koja je doprinijela ovom ishodu. Kada sagledavamo smrtnost sve to uzimamo u obzir. Detalje ne znam, i nisam obavješten o pismu. Vjerujem da je struka rekla sve i da su u Splitu postupali tako. Mislim da su razmatranja učinjena i da se zna koje su bolesti i stanja da bi netko mogao dobiti teži oblik bolesti", rekao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 18:22