StoryEditorOCM

Maras najavio: U rebalansu proračuna rezanja u svim resorima

Piše PSD.
28. veljače 2014. - 15:49
/ U rebalansu proračuna rezanja neće biti pojedinačna, već u svim resorima. U mom resoru smanjit ćemo poticaje za investicije – najavio je u petak na Sajmu zadruga hrvatskih branitelja u Zadru ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

- Ide se na smanjivanje jednog dijela poticaja, ali bitno je da napravimo ono što Hrvatskoj treba, da idemo u smjeru manjeg deficita. U Ministarstvu poduzetništva i obrta smanjit ćemo neke poticaje za investicije, to ne znači da onima koji investiraju neće biti isplaćeno, no bit će u 2015. godini.

- Tema „rezanja“ su mnogi segmenti, jedna od opcija je vraćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje na 15 posto. Uzet će se iz sektora zdravstvenog osiguranja, ali nitko neće biti oštećen, to su reforme. Reforma znači da se troši manje, a zdravstveni standard građana je ovoj Vladi jedan od prioriteta, zadnja linija obrane – naveo je Maras.

- Najlakše se zaduživati iz godine u godinu i onda ostavljati nekim drugim generacijama da to vraćaju, ili se dovesti u poziciju Grčke da odjednom morate 30 ili 40 posto troškove rezati. Ušli smo u zonu prekomjernog deficita, želimo za tri godine iz toga izaći i moramo pokazati da iz godine u godinu smanjujemo deficit – zaključio je ministar Maras, koji očekuje rast BDP i najavljuje da će Hrvatska ovu godinu sigurno završiti u plusu.

Ministarstvo socijalne politike: Nije se razgovaralo o smanjenju porodiljnih naknada

Ministarstvo socijalne politike i mladih opovrgnulo je danas nagađanja da bi u sklopu mjera za smanjenje proračunskog deficita mogle biti smanjene porodiljne naknade, te istaknulo da se o tome dosad nije ni razgovaralo.

Najavljeno novo pozicioniranje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), koji bi od 1. srpnja izišao iz Državne riznice i postao izvanproračunskim fondom, otvorilo je pitanje ušteda na porodiljnim naknadama koje se isplaćuju putem HZZO-a, no u Ministarstvu socijalne politike uvjeravaju kako o bilo kakvoj promijeni ili smanjenju iznosa tih naknada do sada nije bilo govora.

Pravo na tu vrstu naknada utvrđeno je Zakonom o rodiljskim i roditeljskim naknadama, koji je u srpnju prošle godine usklađen sa europskim propisima. U Ministarstvu ističu kako u njihovom normativom planu nije predviđena njegova izmjena, što je uvjet da se naknade uopće mogu smanjiti.

Stoga nije jasno kako će HZZO ispoštovati zahtjev Ministarstva financija, prema kojem bi rebalansom proračuna trebao ostati bez 710 milijuna kuna, od kojih 100 milijuna ušteda na porodiljnim naknadama. To bi značilo da bi se novac za porodiljne naknade smanjio za 11 posto, s obzirom da u proračunu iznosi 900 milijuna kuna.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, koja se trenutno oporavlja od operativnog zahvata, više je puta isticala kako se porodiljne naknade neće dirati i da moraju ostati na razini kakve su danas.

U njezinom Ministarstvu kažu da razgovora s Ministarstvom finacija o toj temi nije bilo, pa stoga ne znaju kako ministar Slavko Linić namjerava uštedjeti tih 100 milijuna kuna s osnove porodiljskih naknada.

Od 2008. majke tijekom prvih šest mjeseci porodiljnog dopusta primaju svoju punu plaću, a drugih šest mjeseci porodiljna naknada iznosi oko 2.500 kuna, što je otprilike 40 posto prosječne plaće u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj se zadnjih nekoliko godina rodilo oko 40 tisuća djece godišnje. U 2011. zaustavljen je trend pada broja rođene djece i pada broja sklopljenih brakova, koji su usko vezani uz broj rođene djece, jer se u Hrvatskoj gotovo 90 posto djece rađa u braku.

Tijekom 2012. godine nije došlo do bitnog oporavka. Po podacima Zavoda za statistiku, u prva četiri mjeseca prošle godine rodilo se 350 djece manje nego u istom razdoblju 2012.

Gotovo da nema demografskog stručnjaka u Hrvatskoj koji ne smatra da pad broja rođene djece mogu ublažiti samo aktivne mjere pronatalitetne politike, te olakšavanje mladima da se zaposle i riješe stambeno pitanje. 

L. BARČUL, Hina
Snimio: Jure Mišković/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 09:52