StoryEditor
HrvatskaSjajne vijesti iz sad-a

Maloj Mili uspješno presađena koštana srž, leukemija se povukla! Otpuštena je iz bolnice i na čuđenje liječnika trči, diže utege, jede i pije sama...

Piše PSD
23. prosinca 2019. - 21:51

Mili Rončević 1. studenog u SAD-u je uspješno transplantirana koštana srž od donora. Mila je dobro i bolest se povukla!

Podsjetimo, dvoipolgodišnja Mila Rončević je 2. travnja s roditeljima otputovala na liječenje u bolnicu u Philadelphiji nakon velike akcije koja je ujedinila cijelu Hrvatsku. Za Milino liječenje prikupljeno je čak 38 milijuna kuna.

- Da bi se došlo do transplantacije, bolest se mora povući, što su oni postigli kroz mjesec dana nakon dolaska i održavali gotovo pola godine - ispričao je Milin otac Marin za 24 sata.

- Mila je trenutno dobro. Prošla je transplantaciju koštane srži od donora 1.11.2019. i zasad je sve više nego u redu. Nije se radilo o operaciji kao takvoj, nego o transplantaciji koštane srži nakon postizanja i održavanja remisije u trajanju od šest mjeseci. Transplantacija nije operacija nego kompleksan postupak koji uključuje pripremu tzv. kondicioniranje, odnosno postizanje uvjeta za primanje matičnih stanica donora i potom postupak oporavka i začetak stvaranja novih vlastitih obrambenih stanica, a prilikom kojeg se mora boraviti u potpunoj izolaciji jer ne postoji nikakav imunitet. Da bi se došlo do transplantacije, bolest se mora povući, što su oni postigli kroz mjesec dana nakon dolaska i održavali gotovo pola godine - priča Marin.

- Transplantaciju je odradila u rekordnom roku, u tri tjedna je otpuštena iz bolnice i na čuđenje i nevjericu svih liječnika sada trči, diže utege, jede i pije sama i radi sve što se ovdje smatra nemogućim u ranom poslijetransplantacijskom periodu. Ona izgleda i ponaša se kao potpuno zdravo dijete, iako znamo da je potencijalnih opasnosti pred nama još uvijek puno - oprezan je otac.

CIJELI RAZGOVOR S MARINOM RONČEVIĆEM PROČITAJTE OVDJE

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 22:25