StoryEditorOCM
Hrvatskabit će pakleno

Ivan Šolić nema dobre vijesti: Idući tjedan neizdrživo, temperature u Dalmaciji iznad 40 °C! Mogao bi pasti i rekord

Piše Ivan Šolić - Mali Vakula
12. srpnja 2024. - 15:44

Ne znamo kako vam ovo reći, ali toplinski val tek se, sportskim riječnikom rečeno, zagrijava i razgibava, a na terenu ga, u ofanzivi, očekujemo u idućem tjednu. Iako se već svi, s pravom, žale i negoduju na temperature, čini se kako najgore tek slijedi. Idući tjedan bit će neizdrživ, a meteoalarm DHMZ-a se neće gasiti danima.

Toplinski valovi nisu neka novost u svijetu meteorologije, ali ne sjećamo se kad smo posljednji put imali tako dugotrajan i iscrpljujući kao što će to biti ovaj pred nama i on će, nema sumnje, danima (opravdano) biti glavna vijest u informativnim emisijama.

Prema američkom GFS (Global Forecast System) modelu, vrhunac toplinskog vala stiže nam od utorka, kada će u Dalmaciji uz obalu temperature zraka u termometru prelaziti 35 °C, dok bi u kotlinama Zagore njena vrijednost mogla doseći i 40 °C!

Takve temperature će nas pratiti danima i neobično je važno da se naoružate strpljenjem, budete odgovorni prema sebi i bližnjima i pratite upozorenja koja će izdavati DHMZ i ostale nadležne službe jer ona će itekako biti opravdana!

Ovdje moramo posebno istaknuti kako su temperature koje vam donosimo u našim osvrtima na vrijeme one koje se mjere u  strogim uvjetima u meteorološkom zaklonu, iznad travnate površine, na dva metra iznad razine tla. Odnosno, riječ je o temperaturama u hladu.

image

Pakao u Hrvatskoj i u susjedstvu već početkom idućeg tjedna

Temperature bi mogle skakati iznad +40

Vrijednosti temperatura zraka u urbanim sredinama, naročito u onima koje se ne mogu pohvaliti urbanom šumom, bit će daleko veće od ovih službenih u meteorološkom zaklonu. Posebno ekstremno vruće će, prema ‘Amerikancima‘ u idućem tjednu biti na krajnjem istoku Hrvatske, gdje bi živa u termometru, vjerovali ili ne, nekoliko dana mogla ići iznad 40 °C!

Nažalost, vrućina Dalmatinke i Dalmatince neće u miru pustiti čak ni noću i, s obzirom na vrijednost temperatura, san bez upaljene klime uz obalu neće biti moguć, dok bi se u Zagori ipak moglo ‘ubit oko‘ uz otvorenu ponistru.

Posebnu pažnju, kad malo ‘bacimo oko‘ izvan granica Lijepe Naše, privukle su nam temperature zraka u idućem tjednu koje očekuju Srbiju. Naime, ondje bi mogao biti pravi pakao uz nevjerojatnih 44 °C, i što reći na to!?

Nema sumnje, s jugoistoka Europe, s posebnom dozom zavisti gledat će se prema, primjerice jugu Njemačke, gdje su vremenske prilike u idućim danima više mini-jesenske, nego li proljetne. Tako blizu, a tako daleko...

image

U Dalmaciji se klime neće gasiti ni po noći

‘Smiješi‘ li nam se rekord?

Prema trenutno raspoloživom prognostičkom materijalu (četvrtak navečer), dojam je kako bi toplinski val mogao popustiti tek za idući vikend, ali riječ je o skromnom popuštanju, za pokoji stupanj, jer i dalje će nas, čini se izglednim, pratiti vrući dani i nekog ozbiljnijeg osvježenja (barem zasada) nema na vidiku pa se (s punim pravom) možemo zapitati - ‘smiješi‘ li nam se rekordan toplinski val po broju vrućih dana (>30 °C) zaredom?

Jedan poznati domaći meteorolog rekao je: ‘Da je prognoza točna, zvala bi se točnoza (a ne prognoza)‘ pa se ipak nadamo da će se to sve skupa malo ublažiti...

Za razliku od našeg zemljopisnog područja, u ostatku Europe je ovih dana vrlo ugodno vrijeme pa bi dobar dio turista, koji u ovim trenucima uživaju na našoj obali, pri povratku kući mogli doživjeti pravi temperaturni šok.

image

Dva lica vremena u Europi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 09:36