StoryEditor
Hrvatskanamještala mirovine

Majci moćnog HDZ-ovca ponovno odgođeno služenje zatvorske kazne iako je prije dvije godine osuđena za primanje mita

Piše PSD
1. prosinca 2021. - 18:53

Vinki Luetić Herman, majci šefa zagrebačkog HDZ-a Mislava Hermana, odgođeno je odsluženje zatvorske kazne na dva tjedna, javlja Index.

Na zagrebačkom Županijskom sudu oduđena je na zatvorsku kaznu od godinu i četiri mjeseca zbog primanja mita, a na odsluženje kazne se trebala javiti jučer. 

- Zbog zdravstvenih razloga služenje kazne je odgođeno. Novi rok je 13. prosinca, dakle za dva tjedna", kazao im je glasnogovornik zagrebačkog županijskog suda Krešimir Devčić.

Također, rečeno im je da se njoj u kaznu uračunalo i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 7. listopada do 4. studenoga 2011. godine.

Vinka Luetić Herman je majka predsjednika zagrebačkog HDZ-a Mislava Hermana i supruga nekoć utjecajnog HDZ-ovca Radoslava Hermana, inače poznatog zagrebačkog ginekologa.

Luetić Herman je 2015. godine nepravomoćno osuđena jer je kao šefica Povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje sređivala lažne invalidske mirovine, za što je zauzvrat primala mito.

Istom prilikom osuđena je i Nevia Buković koja je bila članica istog povjerenstva. 

- Nedopuštene razmjene novca i usluga koje su optuženi činili radi vlastitog probitka potkopava temelj demokratskog društva i moralno je nedopustivo", kazala je obrazlažući presudu sutkinja Renata Miličević.

Inače, optužnica je podignuta 2012. godine kada je zbog lažnih invalidskih mirovina u lipnju 2012. optuženo je čak 69 osoba zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, protuzakonitog posredovanja te pomaganja u primanju mita i protuzakonitom posredovanju. Afera je to u čijem je središtu bio Drago Rubala koji je svoju krivnju i priznao te se nagodio na kaznu zatvora od dvije godine a trebao je vratiti i nezakonito stečenu imovinu. Radi se o 79 tisuća eura u gotovini, dvosobnom stanu u Zagrebu vrijednom 200 tisuća eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 18:23