StoryEditor
HrvatskaU slučaju Italije bili su glasni

Mađari provociraju, a naša Vlada i desničari šute: Orbanov ured objavio je kartu kojom su si pripojili ogroman dio Hrvatske, no javne reakcije kod nas nema!?

Piše PSD
15. lipnja 2019. - 17:34

Vlada Republike Hrvatske ni na koji način, čini se, nije reagirala na provokaciju iz susjedne Mađarske i objavu zemljovida kojim se svojata ogroman dio hrvatskog teritorija, piše Telegram.

S obzirom na to da je u Hrvatskoj izostala bilo kakva javna osuda objavljivanja karte Velike Mađarske, koja obuhvaća cijelu Baranju, velik dio Slavonije, Međimurje, Kvarner i Rijeku, ali i glavni grad Zagreb, Telegram se obratio Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP), te Uredu predsjednice Republike s pitanjem zašto nije bilo nikakve reakcije, posebno s obzirom na činjenicu da je karta Velike Mađarske objavljena na Twitteru Ureda za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade, koji djeluje u sastavu kabineta premijera Viktora Orbana.

Zahvaljujući pitanju, doznalo se da je reakcije ipak bilo, ali ne javne, već da je radila ”tiha diplomacija”, bar što se tiče Ministarstva vanjskih poslova i Ureda predsjednice, dok Vlada čak, kako se čini, nije uopće smatrala potrebnim povući ni takav, krajnje diskretan, mlak i ”netalasajući” potez.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Telegramu su odgovorili kako su ipak reagirali. No, to nije učinjeno javno, kao što je primjerice bio slučaj 4. lipnja ove godine, kada je MVEP ”najoštrije osudio” objavu na Facebook profilu gradskog vijećnika grada Trsta Lorenza Giorgija u kojoj je prikazan zemljovid Italije koji obuhvaća dijelove Istre, Primorja i dalmatinske obale, piše Telegram.

Na službenoj stranici MNEP-a tada je objavljeno da ”ovakvi iredentistički ispadi jednog lokalnog političara, člana stranke Forza Italia ne pridonose daljnjem jačanju dobrosusjedskih odnosa dviju država”, te kako ”svaki pokušaj povijesnog revizionizma i izražavanje teritorijalnih pretenzija, bez obzira s koje razine dolazili” Hrvatska najoštrije osuđuje, te isto ”očekuje od svih političkih opcija jedne države članice Europske unije”.

U slučaju Mađarske, radilo se o puno ozbiljnijem pokušaju ”revizionizma i izražavanja teritorijalnih pretenzija” jer se, za razliku od talijanskog slučaja, nije radilo o ”ispadu jednog lokalnog političara”, već objavi Ureda za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade. No, tim povodom MVEP se nije javno oglasio niti objavio priopćenje na svojim službenim mrežnim stranicama

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

#VIKTOR ORBAN#VELIKA MAĐARSKA# SVOJATANJE TERITORIJA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 06:40