StoryEditor
Hrvatskanovac iz predizborne kampanje

Macelj 1945.: Kolinda dala 5000 kn žrtvama partizana

Piše PSD.
21. svibnja 2015. - 00:59
Sukladno obećanju danom javnosti u predizbornoj kampanji, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u dogovoru s HDZ-om, započela je s isplatom nešto manje od 1,2 milijuna kuna humanitarnim udrugama po njezinu izboru.

Kako je javnost izvijestio glasnogovornik HDZ-a Miljenko Manjkas, u prvom valu isplate pola milijuna kuna s računa stranke transferirano je Dječjem domu u Nazorovoj (300.000 kn) i Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri (200.000 kn), dok je po 5000 kuna dodijeljeno udruzi “Macelj 1945.” i Nacionalnoj zakladi za potporu učeničkom i studentskom standardu.

Podsjetimo, predsjednica je početkom godine javnost uzburkala odlukom da izbjegne zakonsku obvezu plaćanja 40 posto poreza na humanitarne donacije tako što je cjelokupni iznos koji je primila od države prebacila na račun HDZ-a, koji, kao politička stranka, ne plaća porez na donacije.

Rasipna država

I dok su se dežurni analitičari zabavljali moralnošću i zakonitošću ovog poteza, predsjednica se branila činjenicom da je novac puno potrebniji humanitarnim udrugama nego rasipnoj državi i nesposobnim ministrima koji će ga potrošiti za nepotrebne luksuze.

Spomenimo i da su iz HDZ-a najavili kako će 125.000 kuna “Kolindina” novca potrošiti na nabavljanje kombija za Centar za inkluzivnu podršku Slavonski Brod, dok će preostalih 486.000 kuna predsjednica dodijeliti humanitarnim udrugama po vlastitom izboru.

No, da i ovaj hvalevrijedan potez ne bi prošao bez političkog prepucavanja, pobrinula se sama Grabar-Kitarović odlukom da iznos od 5000 kuna dodijeli udruzi “Macelj 1945.” koja se bavi čitavim nizom djelatnosti, no ni jedna od njih ne spada u domenu humanitarnih.

“Udruga za njegovanje uspomene na žrtve Macelja 1945.” puni je naziv organizacije kojoj je predsjednica donirala novac, a prema podacima iz javno dostupnog registra udruga, njezini se članovi bave istraživanjem partizanskih zločina nakon rata, identifikacijom žrtava i organizacijom svečanih komemoracija za žrtve maceljskog pokolja. Otvaranje spomen-sobe za žrtve, radovi na istraživanju jama u Maceljskoj šumi i organizacija hodočašća pod nazivom “Križni put – stopama pobijenih” najpoznatije su akcije udruge o kojima su proteklih godina izvještavali mediji.

Iako je riječ o simboličnom iznosu, sasvim je jasno da udruga “Macelj 1945.” nije slučajno odabrana među prve četiri udruge kojima je predsjednica donirala novac.

Koju poruku predsjednica želi poslati, vjerojatno ćemo doznati sljedećih dana.

Zajedno s objašnjenjem je li ovom uplatom, ma koliko simboličnom, pogazila vlastitu riječ da će svaka lipa koju dobije od države biti uplaćena onima kojima novac najviše treba.

MARIN KATUŠIĆ

Podjela

 300 tisuća kuna – Dječji dom u Nazorovoj

200 tisuća kuna – Specijalna bolnica u Gornjoj Bistri

5000 kuna – Udruga ‘Macelj 1945.’

5000 kuna – Nacionalnoj zakladi za potporu učeničkom i studentskom standardu

125 tisuća kuna trebalo bi ići za nabavljanje kombija za Centar za inkluzivnu podršku u Slavonskom Brodu

486 tisuća kuna podijelit će se humanitarnim udrugama po Kolindinu izboru


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2022 13:02