StoryEditorOCM
Hrvatska‘sustav preopterećen‘

Luetić: Lani smo imali najviše umrlih od II. Svjetskog rata, ove godine ćemo imati još više. Pojavila se bešćutnost u društvu prema svom tom umiranju, a sigurno stiže i peti val

Piše PSD.
3. prosinca 2021. - 09:38
Zagreb, 090321. Rockefellerova ulica 4. Predsjednici devet zdravstvenih komora predstavili su proglas upucen zdravstvenim djelatnicima Imas znanje, budi primjer, cijepi se. Na fotografiji: Kresimir Luetic.Damjan Tadic/Cropix

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, gostujući u HRT-ovoj emisiji "Studio 4" rekao je da opasnost za sve nas predstavlja preopterećenje zdravstvenog sustava.

- Kad naiđe val ovakve snage s 2500-2600 hospitaliziranih onda je to neminovno preopterećenje. Nemamo mi u pričuvi 1000 ili 2000 liječnika koji sad uskaču za tih 2600 oboljelih. U bolnici gdje radim, Klinika za neurologiju na Sv. Duh morala je iseliti cijelu zgradu da bi se osigurali kapaciteti za COVID pacijente. Samim time neurološki pacijenti nemaju zdravstvenu skrb kakvu su imali prije 4. vala, rekao je Luetić.

Države koje imaju visoku razinu cijepljenih razmišljaju o obveznom cijepljenju. U Hrvatskoj s relativno niskom razinom cijepljenih, kaže Luetić, mi ćemo i sljedeće godine brojati rekordne crne brojke.

- Ukupno gledajući u Hrvatskoj ćemo ove godine imati 60.000 mrtvih. COVID je zasigurno pridonio takvoj brojci. Nekih 5-6 posto više nego prošle godine kad je bila najviše od II. Svjetskog rata. Kada to uzmemo u obzir, uz činjenicu da Hrvatska ima jedne od najliberalnijih mjera u Europi, onda čudi otkud toliko otpor građana i podjele, zašto je to prisutno?, pita se.

Slovenija razmišlja o tome da prestane pokrivati troškove zdravstvenih usluga onima koji nisu cijepljeni. Takvu odluku već je usvojio Singapur. Predsjednik  HLK smatra da u Hrvatskoj takva mjera neće biti provediva. 

- Kod nas bi se to teško provelo, iako ima argumenata i za jednu takvu mjeru, rekao je.

Luetić je rekao kako u bolnicama i dalje vlada opterećeno ozračje, s velikim brojem pacijenata, s prekovremenim radom, dežurstvima... 

- To je jedan realan svijet pandemije, svijet bolesti i umiranja. Imate onda ovaj drugi svijet, prestali smo se brinuti, pojavila se jedna bešćutnost u društvu prema svom tom umiranju. Bolnice će do kraja godine biti preopterećene, a pitanje je što nas čeka iza Nove godine. Sasvim sigurno je da će uslijediti peti val, pitanje samo kada će biti tu i kakve će snage biti, upozorio je.

Istaknuo je kako je liječnička struka još prije mjesec dana uputila Vladi i Stožeru prijedlog da se COVID potvrde donesu kao obveza za sve poslodavce i za ulazak u sve javne prostore.

- Takva konzistentnost poslala bi poruku građanima da je Vlada odlučila maksimalno zaštititi sve građane, bio bi to dodatni poticaj za cijepljenje, izbjegli bi se politikantski napadi zašto za knjižnicu mora imati COVID potvrdu, ali ne za kockarnicu. Struka podržava COVID potvrde i traži da se uvedu za sve poslodavce i za sve zatvorene prostore, poručio je predsjednik HLK.

Luetić je upozorio kako je iznimno važno da se građani docijepe booster dozom što se vidi iz primjera Izraela koji neokrznuto prolazi kroz četvrti val.

Govoreći o cijepljenju djece, Luetić je za HRT rekao kako je Izrael i na tom području napravio iskorak. Smatra da epidemiolozi trebaju dati jasan odgovor treba li krenuti u masovnije cijepljenje djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 01:07