StoryEditorOCM
Hrvatskasvi u čudu

Ludnica u KB Merkur: ‘Poludio‘ uređaj za magnetsku rezonancu, ‘okomio‘ se na veliki krevet, pozvana i policija

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
25. siječnja 2024. - 16:28

Prema uređaju za magnetsku rezonancu medicinski djelatnici postupaju s velikim strahopoštovanjem. Pacijenti mu, pak, prilaze s velikim strahom jer osim što pregled u njemu može biti klaustrofobičan i bučan, brine ih još više onaj krajnji ishod radi kojeg su u MR uređaj na kontrolu uopće i ušli.

Tijekom srijede ujutro u Philipsov uređaj za magnetsku rezonancu milijunske vrijednost smješten u KB Merkur pokušao je neočekivano uletjeti, pak, veliki metalni bolnički krevet, piše Jutarnji list.

Naime, kako doznajemo, tijekom prijepodnevnih sati uređaj je ‘poludio‘, no nije poznato još uvijek je li zbog nekog kvara ili ljudskog faktora pa je ostao upaljen ili prostorija u kojoj se nalazi otvorena. Koliko je vremena prošlo da je tako bio, ni to još uvijek nije utvrđeno, no ono što je uslijedio je sve zaprepastilo, pa je čak na mjesto događaja pristigla i zagrebačka policija.​

Philipsov uređaj je doslovno svom silom povukao prema sebi metalni bolnički krevet s ulaznih vrata u prostoriju i koji je potom, prema informacijama Jutarnjeg lista, ostao tako ‘zalijepljen‘ za uređaj. Pacijent s tog kreveta u tom trenutku na istome, srećom, nije bio pa je tragedija izbjegnuta i nitko nije ozlijeđen.

Pričinjena je materijalna šteta čiji razmjeri još nisu utvrđeni jer, kako doznajemo, krajem tjedna u bolnicu bi trebali stići stručnjaci iz Njemačke kako bi pokušali odvojiti uređaj za MR od kreveta s kojim se doslovno sljubio i ne želi nikud te ujedno isti ponovno staviti u funkciju. Iako su u bolnici pomoću gurtni pokušavali odvojiti krevet, u ovom slučaju tzv. magnetičan projektil, iz zagrljaja skupocjenog aparata, to im nije pošlo za rukom. Jer magnetna sila je učinila svoje.

image
Vojko Basic/Cropix/Cropix

Iz bolnice za Jutarnji list kažu da je sve nakon događaja napravljeno po protokolu, da se provodi unutarnja kontrola kao i da su izvidi u tijeku te se sačinjavaju zapisnici. Ali i da pacijenti bez te usluge unatoč navedenom neće ostati.

- Potvrđujemo da je došlo do prekida u radu uređaja za magnetsku rezonancu zbog kojih je isti trenutno izvan funkcije, te napominjemo kako provodimo postupak utvrđivanja svih okolnosti koje su dovele do prekida rada uređaja. Odgovore na Vaš upit ćemo Vam dostaviti po utvrđenju svih relevantnih činjenica koje su dovele do prekida u radu. Napominjemo kako nitko od pacijenata niti osoblja ustanove nije ozlijeđen, a ustanova raspolaže još jednim uređajem za magnetsku rezonancu te će svi pacijenti ustanove biti zbrinuti na odgovarajući način - kažu za Jutarnji list iz KB Merkur.

Iz PU zagrebačke su nam tek kratko potvrdili događaj s napomenom da se trenutno utvrđuju sve okolnosti.

Inače, nije prvi puta da se u navedenim situacijama u svijetu magnetičan predmet previše približi magnetu i da ga MR uređaj uvuče kroz otvor. Pa je tako zabilježeno u dosta slučajeva da su boce s anestetikom ili kisikom postale tzv. projektili, a u jednom slučaju je čak došlo i do smrtnog ishoda pacijenta koji se nalazio unutar MR uređaja kad mu je doletio metalni predmet.

Prema javno dostupnim podacima, osim metalnih bolničkih kreveta, MR uređajima su, ako se ne pazi, vrlo privlačni i stupovi za intravenske vrećice kao i metalne stolice koje su vrlo čest bolnički inventar, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:06