StoryEditorOCM
Hrvatska‘ČUVAJTE SE‘

Lovci snimili golemog poskoka na jadranskom otoku: ‘Nemojte isisavati otrov iz rane ili paliti mjesto ugriza‘

Piše VIJESTI SD
21. travnja 2023. - 16:11

Došlo je proljeće, a s njim i zmije. Tako je Lovački portal objavio fotografiju povećeg poskoka na otoku Pagu uz poruku ‘čuvajte se‘.

Poskok (Vipera ammodytes) je najotrovnija i najopasnija europska zmija iz porodice ljutica (Viperidae). U Hrvatskoj je poskok također i jedna od strogo zaštićenih životinjskih vrsta (Pravilnik o strogo zaštićenim vrstama NN 144/13, 73/16).

U dužinu može narasti do 100 centimetara. Glava mu je uglavnom srcolika (nekada može davati i trokutasti dojam), oči su velike, a posebno upečatljive su okomito izdužene zjenice koje mu daju uvjerljivo prijeteći pogled. Na vrhu glave se nalazi karakterističan roščić koji po kojem je prepoznatljiv i nezamjenjiv. Vijugava leđna šara je kontinuirana i jasno izražena. Ženke narastu oko 60 cm, a mužjaci mogu narasti i do 100 cm. Na leđima se nalazi karakteristična "cik – cak" linija koja je u nekih primjeraka izlomljena, te čini rombove, piše Priroda - javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.

Ne dirajte ga, neće vas dirati

Preko zime hibernira, a dolaskom toplijeg vremena u proljeće će izaći iz svojeg skrovišta te krenuti u potragu za suncem (toplinom), hranom i naravno partnerom s kojim će se pariti uglavnom u travnju ili svibnju. Krajem ljeta ženka će okotiti desetak malih poskoka koji su odmah spremni za život, što naravno uključuje i opskrbljenost otrovom radi lova na sitne guštere, šturke, skakavce i stonoge. Odrasle jedinke love uglavnom male sisavce, guštere i ptice koji tako predstavljaju i glavninu prehrane ovih zmija.

Kao i ostale zmije, ni poskok nije agresivan prema ljudima, te će u pravilu pokušati pobjeći od podražaja uzrokovanih čovjekom. U krajnjem slučaju će posegnuti za ugrizom koji u slučajevima dospijeća veće količine ubrizganog otrova u krvotok može biti i opasan po život. 

Što ako vas ugrize zmija otrovnica?

Upozorenje Centra za kontrolu otrovanja – prva pomoć pri ugrizu riđovke ili poskoka

Pri ugrizu otrovnica riđovke ili poskoka važno je ostati smiren. Zmijski otrov najčešće uzrokuje samo lokalne promjene koje se šire zahvaćenim udom od mjesta ugriza, a obično uključuju otečenost, jaku bol, pečenje, utrnulost, pomodrjelost i potkožna krvarenja, navode stručnjaci Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.

No ako je dovoljna količina otrova širenjem  dospjela u krvotok, moguće je i njegovo sistemsko djelovanje. Na sreću, čak i tada će se vjerojatno javiti blaže zdravstvene smetnje koje mogu uključivati mučninu, povraćanje, bol u trbuh, proljev, vrtoglavicu, ubrzanje srčanog ritma, vrućicu i znojenje, dok su rijetki ozbiljni zdravstveni poremećaji kao što su pad krvnog tlaka, poremećaj disanja, poremećaj svijesti,  grčenje mišića i poremećaj broja krvnih stanica. Valja napomenuti i da u 10-20% slučajeva ugriza zmija ne ispusti otrov u ranu.

Pri ugrizu riđovke ili poskoka preporučeni su sljedeći koraci prve pomoći:

Ako pomažemo unesrećenoj osobi, treba se prvo pobrinuti za svoju sigurnost i oprezno otjerati zmiju.

Preporučljivo je prvo pozvati hitnu pomoć na telefonski broj 112 kako bi se što prije osigurao prijevoz u zdravstvenu ustanovu (na nedostupnim mjestima biti će potrebno uključiti i gorsku službu spašavanja).

Unesrećeni treba mirovati, zahvaćeni ud treba pažljivo imobilizirati npr. s granom ili planinarskim štapom.

Ako je ugriz bio u šaku preporučljivo je skinuti nakit pošto će u slučaju oticanja to kasnije biti otežano.

Sljedeći postupci nisu preporučljivi:

-podvezivanje (čvrsto zamatanje) zahvaćenog uda iznad rane

-rezanje ili paljenje rane, isisavanje otrova. Nepotrebno diranje rane pospješuje širenje otrova iz mjesta ugriza.

-pijenje alkohola.

Poskok - ne skače!

U narodnoj predaji postoji mnogo legendi o poskocima, pa se i samo njihovo ime povezuje sa navodnom sposobnošću napada skokom. Na sreću njihovog potencijalnog plijena to nije istinito, ipak, poskok prilikom napada može vrlo brzo izbaciti 40-tak posto duljine svog tijela, što ga naravno čini vrlo opasnim predatorom. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:21