StoryEditor
Hrvatskaodlične vijesti

U posljednja 24 sata 94 novozaražene osobe, prvi puta od 2. studenog imamo manje od 100 pacijenata na respiratoru, Božinović govorio o teretanama

Piše PSD
1. veljače 2021. - 10:10
Davor Pongračić/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije iznosi nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

- U protekla 24 sata zabilježena su 94 nova slučajeva osoba pozitivnih na koronavirus, trenutno u RH imamo broj aktivnih slučajeva 2551. Broj pozitivnih osoba do danas je 232.520. Od početka epidemije testirano je 1193006 osoba, a u protekla 24 sata 1881 osoba, pa je postotak pozitivnih 5.0 posto. 98 osoba je na respiratoru, u odnosu na prethodni dan je 6 novih. Bilježimo 65 zaprimljenih u bolnice i 28 otpuštenih. U posljednja 24 sata oporavile su se 439 osoba. U protekla 24 sata imamo 27 preminulih, sveukupno 5054 osobe. Radi se o osobama starije životne dobi s multiplim komorbiditetima, najmlađa je imala 45. godina. Cijepljeno je 58829 osoba, utrošeno 83920 doza. S dvije doze cijepljeno je 25 099 osoba, a s jednom 33730 osoba - kazala je Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva.

- 25.1. imali smo 134 novooboljela od 2423, tjedan prije 174 novooboljela od 2369 testiranih. U tjednu prije od 19. do 25. 3926 novooboljelih, u ovom tjednu imamo 11,7 posto manje novooboljelih nego u tjednu prije. 

Trenutna incidencija je 180,8, najviša je u SMŽ 330.4, a najniža  Istri 55,1. 14-dnevna stopa incidencije, Hrvatska se u EU nalazi na sedmom mjestu, nižu incidenciju imaju Danska, Cipar, Mađarska, Bugarska, Finska i Grčka, a ostale više - kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Govorio je i o cjepivu.

41223 utrošenih doza je u zdravstvu, 35136 u domovima za starije, žurne službe u SMŽ 1694, a ostalo su civili u SMŽ. Što se tiče nuspojava HALMED objavljuje listu na web stranici, do 1.2. zaprimljene su 430 sumnji na nuspojave na Pfizer i 13 sumnji na cjepivo Moderne. Na cjepivo Pfizer je bilo 26 alergijskih reakcija od koje su dvije bile ozbiljne, a ostale blaže. Sve ostale nuspojave vezane uz Pfizer i Modernu su blage prirode - kazao je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš je kazao da je krivulja što se tiče zbrinjavanja u bolnicama u silaznom trendu.

- Broj bolesnika na respiratoru je ispod stotinu, s jučerašnjih 6 novih nije kako nam se čini. Od 2. studenog ovo je prvi puta da smo ispod stotinu bolesnika na respiratoru - kazao je Beroš.

Kazao je i da zbog kliničkih slika i novih sojeva treba sagledati širu sliku. 

- U Stožeru svakodnevno u razgovoru s epidemiolozima sagledavamo sve te elemente, gledamo razvoj događaja kako bi bili spremni na sve scenarije - kazao je.

Stožer je govorio o odustajanju ugostitelja zbog prosvjeda te imaju li jasne kriterije što se tiče ugostiteljstva ili dopuštanja kave to go 15. veljače. 

- Ono zbog čega smo oprezno zadovoljni je povoljnija epidemiološka slika nego što je bila prije nekoliko tjedana. O tome ste i vi vrlo često i intenzivno razgovarali, odnosno imali brojne upite koji su upravo išli na tragu toga što se namjerava poduzeti da bi se smanjio taj broj novooboljelih koji je stvarno opteretio zdravstveni sustav u tom trenutku. Tada je Hrvatska imala nešto liberalnije mjere, međutim kombinacijom niza faktora ali prije svega rekao bih i discipline sugrađana koja je pojačana, te mjera koje su se uvodile, mi stvaramo bolju epidemiološku situaciju. Hrvatska u ovom trenutku stoji među zemljama EU sa i ponajboljim brojkama, a istovremeno imamo mjere koje su manje stroge od svih ostalih država članica EU. To je činjenica koja se nedovoljno jasno komunicira. Kada pogledate komparativne prikaze mjera koje su na snazi u državama članicama EU i kad su u pitanju zatvorena mjesta zabave, manifestacije i događaji, neesencijalnih trgovina, lockdowna, zabrane kretanja, policijskog sata, Hrvatska je u poziciji da može reći da imamo najmanje stroge mjere u Europi, ali epidemija traje. Ne možemo odustati do svih mjera. Sve što se radi se radi na temelju načela koje je Vlada postavila, to je zaštita zdravlja, razmjernost mjera i njihova postupnost. Od toga niti možemo niti hoćemo odustati. Potpuno nam je jasno da je teško svima koji ne mogu raditi svoj posao u ovim vremenima i to nije izum ili samovolja stožera. Teretane i barovi su zatvoreni diljem svijeta, i to nema nikakav drugi motiv osim usporavanja širenja infekcije. Svatko dobronamjeran to razumije i mi, kao što smo kazali kod donošenja ovog seta mjera, nastavljamo intenzivno promišljati o našoj epidemiološkoj situaciji i što će nam ona donijeti u iduća dva tjedna, ili nešto manje jer ćemo komunicirati o sljedećim potezima nešto prije 15. veljače kao što je to normalno. Onda ćemo vidjeti uzimajući sve u obzir je li moguće raditi neke određene korekcije. Mi se svi skupa tome nadamo. Svi skupa želimo da iz ovoga izađemo prije. Ne možemo izaći dok epidemija traje i ima primjera ubrzanog širenja u Europi. Hrvatska nije preslikavala ničiji model, uvijek smo zagovarali procjenu koja je lokalna, usmjerena na naše specifičnosti i to ćemo nastaviti raditi i dalje. Ukoliko nam pokazatelji budu na ovom tragu, nećemo biti neskloni reagirati na taj način. Sklonost da se postigne balans između svega, s naglaskom na zaštitu zdravlja, nas drži na poziciji po kojoj Hrvatska ima najmanje stroge mjere u EU. O svemu ćemo govoriti kad će se donijeti sljedeća odluka - kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Je li kava to go veliki rizik za širenje pandemije s obzirom da se kava prodaje na kioscima i pekarama, pitanje je koje je postavljeno Stožeru. 

- O svemu vodimo računa. S jedne strane to su epidemiološke mjere, a s druge da su ugostiteljski objekti mjesta gdje ljudi dolaze da bi se zadržali, a ne da bi nešto pokupili i otišli. Mislim da nije teško pretpostaviti situaciju u kojoj Stožer kaže 25 ili 30 tisuća objekata te vrste može početi raditi. To je u ovom trenutku kad smo donosili odluku procijenjeno epidemiološki visoko rizičnim potezom. Do njega će sigurno doći, ali pustite da sve ide svojim tijekom. Kada govorimo o cijelom tom okruženju, treba imati u vidu da uz sve mi pokušavamo stvoriti preduvjete za jednu uspješnu, koliko je to moguće, turističku sezonu. Za uspješnu turističku sezonu od krucijalne važnosti će biti da se država može vani predstaviti kao sigurna destinacija za strane turiste. Znamo što se sve događalo prošle godine, znamo da će konkurencija ove godine biti još žešća, a znamo da je to razdoblje u kojem sektor ugostiteljstva ostvari gotovo 80 posto godišnjih prihoda. Zato sam siguran da nikome u tom sektoru nije u interesu da napravimo nešto čime bismo umanjili svoje izgleda da Hrvatska krene i u predsezonu i sezonu kao država koja se može reklamirati kao epidemiološki sigurna za goste. Nije to jedini čimbenik i faktor o kojem razgovaramo i razmišljamo. Siguran sam da će naše odluke nadalje biti racionalne i razmjerne - kazao je Božinović.

Božinović je odgovorio na pitanje koliko je bilo postupanja prema teretanama. 

- Znam za jedan slučaj. Znam da će policija i ne samo policija već inspektori Civilne zaštite i Državnog inspektorata provoditi zakon. Siguran sam da i ovo što su djelovali su postupali sukladno Zakonu - kazao je.

Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike 'Dr. Fran Mihaljević' kazala je koliko je djece zbog covida imalo multisistemski upalni sindrom.

- To su uglavnom bila mlađa djeca, bilo ih je dvadesetak, jedan dječak je umro. Ostali su završili s pozitivnim ishodom - kazala je Markotić. 

Capak je odgovorio o isporuci cjepiva. 

- Još uvijek nemamo pismenu potvrdu o točnom broju doza koji ćemo primiti od AstraZenece. Sutra imamo s njima konferenciju na kojoj ćemo dobiti nadam se sve informacije. Prije preliminarnim informacijama, u drugom mjesecu bi trebali primiti tri tranše 156 158 doza cjepiva. Ne znamo kad će nam Moderna dostaviti tranšu, očekujemo je tijekom ovog tjedna, da pošalju što su trebali poslati sutra. A što se tiče Pfizera, do kraja drugog mjeseca imamo broj kutija koje će nam dostaviti svaki ponedjeljak, za treći mjesec nemamo još informacija - kazao je Capak.

- Cjepivo je registrirano za sve dobne skupine iznad 18 godina. Postoje u izvještaju AstraZenece dvojbe o kojoj se učinkovitosti radi, ali cjepivo je prema izvještaju EMA-e učinkovito za starije dobne skupine. Pitanja oko broja ispitanika, osoba između 55 i 65, sutra reći AstraZeneci - kazao je Capak govoreći o tome što će biti s cijeljenjem starijih od 65 s cjepivom AstraZenece. 

Markotić je govorila o sekvencioniranju uzoraka i je li koji novi soj zabilježen u RH. 

- Sutra ćemo imati sastanak više institucija koje su inicijalno uključene. Ne uzima se puno uzoraka jer su tek naručene reagencije. Pitanje je što će ponuditi EK kao potporu svim zemljama. Ispituju se kitovi koji su dostupni, a koji bi mogli detektirati uzorke mutacija iz Velike Britanije. Nakon toga ćemo odrediti koja količina uzoraka je moguć u Hrvatskoj za obradu na tjednoj bazi. Tu strategiju ćemo poslati u Ministarstvo zdravstva i to će biti zajednička strategija. U to su uključeni i HZJZ, koristit će se ekspertiza i infrastruktura PMF-a, Ruđer Bošković, Forenzički laboratorij MUP-a, svi koji mogu. Ono što je testirano nemamo dokaza mutacija koje kruže trenutno u nekoliko zemalja - kazala je Markotić.

Kako je moguće da su toplice vikendom pune, a da se u teretanama ne dozvoljava rad pod epidemiološkim okvirom?

- Rekao bih da epidemiološki gledano radi se o jako različitim tipovima objekata po riziku prijenosa infekcije. Ako uzmete u obzir prisustvo klora u vodi za rekreaciju i vlagu u zraku koja se nalazi na bazenima koja djeluje zaštitno, ti objekti po epidemiologiji nisu usporedivi. Nakon što smo vidjeli te slike treba uputiti inspekcijske službe da upozore vlasnike i organizatore da se drže mjera - kazao je Capak. 

- Kad je bilo postavljeno pitanje za jedne toplice, detektirao se problem u ugostiteljskom objektu koji je radio, a nije smio i od tad ne radi. Inspekcije civilne zaštite obilaze teren i onda smo poslali inspekcije da obiđu objekte i obišle su. Našle su tu jednu nepravilnost koja je odmah sankcionirana. Treba biti i oprezan oko svega što se plasira u javnost. Kada smo bili u razdoblju prije donošenja mjera objavljivalo se da su neke udruga čule da postoji akcijski plan Stožera po kojim ih se neće otvarati, pa smo demantirali da to ne postoji. Sad čujem da se sve češće spominje da je Stožer donio odluku da ugostiteljske objetke i teretana nećemo otvarati do 1. svibnja, to želim demantirati. Sve što smo najavljivali i način na koji radimo u razdoblju do 15. veljače je jasno iskomunicirano. Ne treba stvarati teorije da se nešto unaprijed dogovorilo i da se kupuje vrijeme. To je netočno. Dao Bog da nam brojevi nastave padati i to nam stvara atmosferu koju ne možemo reći 10 dana unaprijed da će to izgledati tako. Irska je u dva tjedna od najbolje epidemiološki države postala najgora i danas je još uvijek najgora. Teško se postaje dobar, a još teže se vratiti iz pozicije u kojoj je država najgora. Molimo vas da ta poruka o oprezu i postupnosti, našoj spremnosti da svi skupa služimo zajedničkom cilju, ne treba ju tumačiti na bilo koji drugi način osim na onaj kako to komuniciramo - kazao je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2021 12:20