StoryEditor
HrvatskaPUCANJ U RAZNO

Ljudi, ne čekajte sustav, pilajte borove, napravite koridore od 40 metara oko naselja i spasite Dalmaciju od požara

21. srpnja 2017. - 13:20

Sjećate li se onoga likarnika, kapa od pumpjeri u Malome mistu, infišanoga u vatrogastvo, koji je cijeli dan dežurao s kacigom na glavi: – Ne dajite dici šibice, nemojte pušit u posteji, oprezno postupajte s benzinon, redovito čistite fumare, kažite doturu Luiđu neka da manje koplicirane ricete, ruke me bolidu od pustoga mišanja, neću njanci štrcaljku moć držat ako dođe do požara – gnjavio je uvijek spreman, a nikad nije imao prilike vidit njanci najmanji požar.

E tako se otprilike osjećam dobrih deset zadnjih godina pokušavajući uvjeriti ljude da uzroke požara ne treba tražiti onda kad sve izgori kao sada, nego ranije. Možda odmah nakon kataklizme. Ovako to vidim: mi smo nekako poput ludih ovaca, sad smo jedva izvukli živu glavu, isposrakali smo se na sve koga smo dohvatili – predsjednicu, premijera, vatrogasno zapovjedništvo, vojsku, civilnu zaštitu, Hrvatske šume koje ne gospodare šumama i Hrvatske ceste koje ne čiste okolo cesta, sav sustav i sistem... I neka smo, nije funkcioniralo kako treba i na splitskom požarištu vladao je kaos.

Nered u prostoru

Sad smo puni žerave: e treba ovako, treba onako, dajte pare, kupite opremu, isplanirajte, stvorite, napravite, dajte ostavke, bla, bla. Koliko? Pa jedno pet-šest dana. I život se nastavlja. Opožareno će prekriti borovi, smrič, makija i trava, ceste će i dalje vijati kroz borovu šumu, hidranti će i dalje biti bez vode, polja neočišćena, okućnice zapuštene, vatrogastvo neopremljeno... Pa za jedno sedam-osam godina opet vatrena furija.

Tko je zapalio šumu, ne zna se, tko je kriv za propuste, valjda će se doznati, ali jedno je sigurno, ono najbazičnije i najprostije, ono što svaki dalmatinski težak i seljak zna – požari nam nadiru zbog nereda u prostoru. Zbog mora alepskih borova i makije zapaljivih poput molotovljevih koktela, koji prekrivaju svaki metar dalmatinskih otoka, gore i zagore.

Sad ću poput staroga apotekara-pumpjera: ne čekajte, ljudi moji, sustav, on ne funkcionira, napravite koridore prema svojim mistima, popilajte borove i grmlje, odmaknite ih od cesta, pokosite travu, očistite nered oko kuća! Ne nadajte se ničemu od sustava, države ni županije, oni da sad krenu, do sljedeće katastrofe neće ništa napraviti!

Za ovo ne trebaju znanstveni elaborati ni doktorati, to su znali naši pradidovi koji su učili od svojih pradidova i koji se nisu imali u koga ufati osim u svoju glavu, ruke, iskustvo i sposobnost da predvide sudbinu dva koraka unaprijed! Jer struka, ona šumarska, protiv je vas, a na strani borova. Zamislite vi, dragi nagorjeli Poljičani i Splićani, naši šumarski stručnjaci iznimno su ponosni na hrvatske šume alepskog bora jer su jedine takve u Europi: ničim ometane, tvore pravu prašumu, iskonsku i jedinstvenu.

Primaju čestitke od svojih inozemnih kolega. Ma svaka čast. Šteta da šumari ne gase požare. Da baš ne pričam totalne gluposti, potvrdio mi je u ćakuli Ivan Šimić, inženjer šumarstva i specijalist za prevenciju opasnosti od požara.

Biljka iz doba dinosaura

Pa kaže ovako:

– Nevjerojatno je da nikoga u Dalmaciji ne zanima nešto što se zove "požarno opterećenje", koje je u šumama alepskog bora ekstremno. Bor ne gori, on naprosto eksplodira. Katastrofalna je pogreška što se i dalje inzistira na pošumljavanju alepskim borom koji je u Dalmaciju uvezen, njegova monokultura djeluje negativno na sav biljni i životinjski svijet, a, kako svjedočimo, i na ljude i imovinu.

Alepski bor dolazi iz drugog vremena, on je biljka iz mezofitika, iz doba velikih gmazova, dinosura. Za razliku od biljaka iz kenofitika, koje su evoluirale, ni jedan njegov dio nije jestiv i, za razliku od njih, neotporan je na požare, dapače širi ih nezaustavljivo, zbog čega plačemo svakog ljeta. Zadnji je čas da dođemo pameti, moramo napraviti "obrijane koridore" širine trideset, četrdeset metara pred naseljima i poljima. To je neman koju naprosto treba iskorijeniti iz našeg okruženja – kaže Šimić.

Što dodati? Koga čekati?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2021 23:15