StoryEditorOCM
Hrvatskanaši bez soliranja

Ljude nije briga tko je proizveo cjepivo, nego je li ono sigurno. Zašto onda nismo naručili učinkovitu rusku vakcinu, kao što je to učinila Mađarska?!

Piše PSD
8. veljače 2021. - 12:41
Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) and Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic speak ahead of a dinner at a European Union (EU) summit at EU Commission Headquarters in Brussels on May 28, 2019. (Photo by YVES HERMAN/POOL/AFP)Yves Herman

"Cjepivo ne može biti političko pitanje. Može se birati između zapadnih i istočnih cjepiva jedino u slučaju kad ga se ima dovoljno na tržištu".

Rekao je to desničarsko-populistički mađarski premijer Viktor Orban s kojim se demokratski nastrojen svijet neće složiti u milijun drugih pitanja, no oko ovoga hoće. Jasno je da Orban solira i želi biti Putinov igrač, a Plenković se uzda u EU, no ljude nije briga tko je proizveo cjepivo nego im je važno je li ono učinkovito i sigurno.

A Europa je u ovom najvećem imunizacijskom svjetskom poduhvatu u povijesti čovječanstva zaostala pa sad imamo situaciju da su u europskim zemljama u prosjeku dvije osobe cijepljene na svakih 100, dok je to primjerice u Velikoj Britaniji 10, u SAD-u 7, a u Izraelu čak 43. Uz to, EU naglasak je stavljen na britansku AstraZenecu koja je prema sadašnjim kliničkim istraživanjima učinkovita manje od ruskog „Sputnika V“. 

U Banskim dvorima, reći će: „Lako je biti general poslije bitke“ i pravdati se kako prilikom naručivanja cjepiva nitko nije mogao predvidjeti da će organizirani europski sustav dogovaranja i distribucije, podbaciti.

Da opravdanja takve vrste ne drže vodu pokazuje mađarski primjer koji se ni po čemu ne može svrstati u nepoštivanje europskih smjernica nego u odgovorno i odlučno ponašanje prema svojim građanima. 

Ovaj vikend, naime, mađarske su zdravstvene vlasti objavile kako je u njihovoj zemlji završeno službeno testiranje ruskog cjepiva protiv koronavirusa „Sputnik V“ te da od danas kreću s cijepljenjem stanovništva. Time su postali prva zemalja Europske unije koja je odobrila ovo cjepivo. Već im je stiglo  40.000 doza Sputnika, a još dva milijuna doza bit će im isporučeno tijekom tri mjeseca. Mađarska je također prva zemlja EU-a koja je naručila kinesko razvijeno cjepivo. Od Kineza su naručili 5 milijuna doza cjepiva Sinopharm. Istovremeno imuniziraju svoje stanovništvo i cjepivima koja su već odobrena na razini Europske unije, proizvođača Pfizer/BioNTech, Moderne te AstraZenece.

Jesmo li i mi mogli učiniti isto što i Mađarska?

Naravno da jesmo. 

Mađarski premijer u ovom se slučaju nije ponio kao svađalica i prkosno EU dijete.

Ni Hrvatska nije bila prisiljena biti slijepo lojalna zapadnim proizvođačima cjepiva i zapadnjačkim preporukama.

Nismo čak trebali ni lupnuti šakom o stol, nego samo poštivati EU direktive kojima nisu dopušteni paralelni pregovori s proizvođačima s kojima je Komisija već zaključila ugovore, a riječ je o Pfizeru, Moderni i AstraZeneci, dok za ostale nema ograničenja. Ako je riječ o hitnoj situaciji ili izvanrednom stanju kakvo je, primjerice, zbog korone proglasila Mađarska, onda je i takva interventna nabavka cjepiva mimo EU sustava potpuno legalna i legitimna. 

No, mi ne želimo solirati. Na pitanje postoji li mogućnost da Hrvatska kupi rusko cjepivo prije nego što ga odobri europska agencija za lijekove, kao što je to učinila Mađarska, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak danas je kazao:

„Sasvim je sigurno da će ruski proizvođač uskoro podnijeti zahtjev europskoj agenciji za registraciju cjepiva. Ukoliko nam se dogodi da će nam to biti potrebno, razmotriti ćemo da interventno, mimo članka 5. Direktive EU o registraciji lijekova, uvezemo rusko cjepivo u Hrvatsku. No, u ovom trenutku takva odluka ne postoji"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 00:25