Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor

Ljubica Krcić: Stradali civili i djeca bez spomen-obilježja

Piše PSD.
7. svibnja 2011. - 01:36
Ljubica Krcić
Tek nedavno smo od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, s potpisom ministra Darka Milinovića, dobili informaciju o broju poginule djece u Domovinskom ratu na području Zadarske županije i radi se o 21 poginulom djetetu. Tu informaciju pokušavali smo dobiti punih osam godina! Međutim, i sada smo dobili samo brojku, a u dopisu je navedeno da nam imena ne mogu dati, pozivajući se na zakonska ograničenja - kaže Ljubica Krcić, predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije.

Istodobno, mjerodavno državno povjerenstvo tek je nedavno objavilo podatak o broju stradale djece na području cijele Hrvatske: poginulo je 404 djece.

- Stradalim civilima nema ni spomenika ni spomen-ploče. Te žrtve po tome kao da nisu ni postojale. Kada smo 2003. godine tražili imena poginule djece s područja naše županije, naša je intencija bila jednostavna i prirodna, da u Udruzi napravimo spomen-sobu s fotografijama poginule djece. Isto tako, imamo više od 400 poginulih civila na području Zadarske županije i želimo da negdje bude postavljena spomen-ploča, ništa veliko, ali valjda je normalno da se zna i za te žrtve, da imaju svoje spomen-obilježje. Još ništa od toga - kazala je Ljubica Krcić.

Unatoč tome što od Ministarstva nisu dobili imena poginule djece, ova zadarska udruga ne odustaje od namjere da se djeca žrtve rata evidentiraju i da barem u Udruzi njihove fotografije nađu mjesto.

- Mi smo sami pristupili utvrđivanju njihovih imena i za sada ih imamo petnaest. Njihovi roditelji, iako razumiju Zakon o tajnosti podataka, ogorčeni su postupcima državnih tijela kojima je trebalo osam godina da nam daju samo broj poginule djece, bez ijednog imena. Od petnaest obitelji s kojima smo kontaktirali sve su za to da se imena njihove poginule djece objave i da se uredi svojevrsna spomen-soba u našoj udruzi. Nama ne pada na pamet imena te djece koristiti u bilo koje druge svrhe, niti išta raditi bez suglasnosti roditelja - objašnjava predsjednica Krcić.

Hrvatska nema popis civilnih stradalnika Domovinskog rata, nikakav registar niti spomen-obilježje, što u zadarskoj Udruzi objašnjavaju nemarom, nebrigom i neradom mjerodavnih državnih tijela.

- Procjenjuje se da ih je oko sedam tisuća. Pa i oni su žrtve rata, ne možemo to ignorirati. Tek sada znamo da je u Hrvatskoj stradalo 404 djece. Što se tiče nas u Zadarskoj županiji, mi ćemo napraviti sve da ovim žrtvama s našeg područja napravimo barem spomen-ploču - istaknula je Krcić.

LADA KALMETA
#LJUBICAKRCIć#DOMOVINSKIRAT

Izdvojeno