Hrvatskasupruga poginulog zrakoplovca, ogorčena sporošću institucija

Ljerka Perešin: Rudijev MIG tražimo punih deset godina

Piše Joomla\CMS\User\User
21. siječanj 2009. - 00:03
rgx time: 6.103515625E-5

Austrijanci skrbe za hrvatsku vojnu
povijest, ali ne dopuštaju da
zrakoplov ode u Stubicu / Cropix
Inicijativa da se avion MIG 21 kojim je moj pokojni suprug Rudolf Perešin 25. listopada 1991. godine preletio iz Bihaća u Klagenfurt, vrati u Hrvatsku, stara je gotovo deset godina, no na žalost, do danas ništa u tom smislu nije učinjeno - rekla je Ljerka Perešin, supruga poginulog hrvatskog zrakoplovca, osvrćući se na tekst u Slobodnoj u kojemu je objavljeno kako zbog inertnosti institucija hrvatske države njegov borbeni zrakoplov neće biti vraćen Hrvatskoj.

Inicijativa za vraćanje MIG-a u Hrvatsku, prema riječima Željka Lisaka, načelnika Gornje Stubice, rodila se 2002. godine, nakon što je u Beču u tamošnjem Vojnopovijesnom muzeju otvorena izložba pod nazivom “Austrija i raspad Jugoslavije” na kojoj je predstavljena i kompletna Perešinova letačka odora te njegovo osobno naoružanje. Najatraktivniji izložak predstavljao je slavni MIG 21 koji je bio postavljen na ulazu u Muzej.

Propali pregovori

- Organizirao sam tada posjet Muzeju i izložbi koja me ustvari potaknula da zajedno s gospođom Ljerkom Perešin pokušam zrakoplov dopremiti u Hrvatsku. Želja mi je bila da se avion instalira u današnjem Parku Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici, gdje se sada nalazi izložbeni primjerak MIG-a 21, na kakvom je Perešin letio. S druge strane, i Ministarstvo obrane imalo je neke svoje planove vezane uz avion, no pregovori tadašnjih ministara vanjskih poslova i premijera Austrije i Hrvatske očito nisu urodili plodom. Čim je pokrenuto pitanje pribavljanja suglasnost svih zemalja sljednica bivše Jugoslavije, znao sam da to neće ići tako brzo. No mi još uvijek nismo odustali - pojasnio je načelnik.

U više se navrata, kaže, interesirao poduzima li se nešto u tom smislu, no nakon uzastopnih negativnih odgovora i sam je posustao. No upravo je to i dalje velika želja Ljerke Perešin.

- Htjela bih da taj avion bude u Hrvatskoj, ne radi mene jer ja povijest vezanu uz avion vrlo dobro znam, već zbog onih koji povijesti tek trebaju učiti - rekla je Ljerka Perešin.

 Senka Susović / EPEHA

Planira se spomen-soba

U znak sjećanja na Rudolfa Perešina u Gornjoj je Stubici 2004. uređen spomen-park. Uz bistu Rudolfa Perešina, postavljenu još 1999. godine, 2004. je postavljen i izložbeni primjerak MIG-a 21. Nakon postavljanja informativne ploče 2007. godine, u planu je uređenje spomen-sobe, to više što je njezin postav s fotografijama Branka Vujanovića već gotov.

 

#RUDOLFPEREšIN