StoryEditorOCM
Hrvatskavijek mu je tek

Lisinski se nadimao od 2500 HDZ-ovaca na proslavi 100. obljetnice Tuđmanova rođenja. Došli svi koji imaju iskaznicu, od Šeksa do Karamarka...

Piše PSD/JL
14. svibnja 2022. - 22:42

Središnja svečanost 100. obljetnice rođenja utemeljitelja HDZ-a i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u subotu navečer se proslavila u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u kojoj se okupilo više od 2500 HDZ-ovaca i simpatizera stranke i prvog predsjednika. Došao je i bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko koji se rijetko pojavljuje na stranačkim okupljanjima, piše Rozita Vuković za jutarnji.hr.

image

Vladimir Šeks
Tomislav Krišto/CROPIX

Tomislav Kristo

- Sve za Hrvatsku, a Hrvatsku ni za što, riječi su dr. Franje Tuđmana, koje najbolje opisuju hrvatskog velikana i jednog od najvećih Hrvata u povijesti. Njegov 100. rođendan danas slavimo u spomen na njegovo životno djelo - uspostavu slobodne i suverene Hrvatske - kazao je šef HDZ-a Andrej Plenković na skupu.

image

Andrej Plenković
Tomislav Krišto/CROPIX

Tomislav Kristo

Istaknuo je da odaju priznanje "čovjeku koji je dijelio sudbinu svog naroda i koji je svoj život posvetio stoljetnoj hrvatskoj borbi za neovisnost".

- Politička ostavština Franje Tuđmana je sve što danas živimo, osigurao nam je demokraciju, slobodu i državu, ustrojio Hrvatsku vojsku, policiju i diplomaciju - istaknuo je, među ostalim, Plenković.

image

Tomislav Krišto/CROPIX

Tomislav Kristo

- Vjerni tom nasljeđu, Hrvatsku danas gradimo kao sastavni dio moderne Europe… Kad sam izabran za predsjednika stranke, izjavio sam da želim HDZ vratiti ondje gdje ga je postavio predsjednik Tuđman. A on je najsnažniju hrvatsku stranku usidrio na desnom političkom centru - kazao je Plenković.

Dodao je kako je Tuđmanova ostavština temelj i unutarnje i vanjske politike današnje Hrvatske.

image

Vladimir Šeks i Ljubo Česić Rojs
Damjan Tadić/CROPIX

Damjan Tadic

- Ostavio je neizbrisiv trag, a što vrijeme više prolazi sve pozitivnije se vrednuje njegovo djelo što je odlika velikih državnika - rekao je Plenković na skupu na kojem su o Tuđmanu govorili i Vladimir Šeks, Gordan Jandroković, Tomo Medved i Mario Kapulica.

image

Vladimir Šeks
Damjan Tadić/CROPIX

Damjan Tadic

- Tuđman nam je vratio ponos i naciju učinio ponosnom, uputio nas je na važnost domoljublja. Da Hrvatska tada nije stvorena, vjerojatno bismo još i danas sanjali hrvatsku samostalnost - kazao je Šeks.

image

Davor Filipović
Tomislav Krišto/CROPIX

Tomislav Kristo

Šef Sabora Gordan Jandroković, među ostalim, se osvrnuo na nedavne priče o UDBA-i, kazavši da UDBA nije stvorila Hrvatsku.

image

Vladimir Šeks i Gordan Jandroković
Damjan Tadić/CROPIX

Damjan Tadic

- Hrvatsku ste stvarali vi, mali ljudi, hrvatski branitelji - kazao je Jandroković koji je komentirao i više paralelnih proslava koje su se održale.

image

Dvorana Vatroslav Lisinski
Tomislav Krišto/CROPIX

Tomislav Kristo

- Ovo je proslava, sve drugo su pokušaji proslave - rekao je Jandroković.

U Lisinskom je prikazan i film o životu Franje Tuđmana, a program je odjavljen uz pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, piše jutarnji.hr.

image

Božo Biškupić
Tomislav Krišto/CROPIX

Tomislav Kristo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 23:56